Дебютното дефиле на "Спортс илюстрейтид", които всяка година пускат брой с бански костюми, а сега предлагат колекция плажно облекло във всякакъв размер, предизвика дебати уместно ли е на модния подиум да се допускат по-закръглени манекенки

Модели от всякакъв калибър участваха в дебютното ревю на бански костюми с марката "Спортс илюстрейтид", представено в края на юли на седмицата на плажната мода в Маями SwimMiami.

Модната линия на спортното списание претендира да е достъпна за всяка жена. В дефилето участваха 15 манекенки, а първият и заключителният модел бяха представени от Саманта Хупс и Хейли Клаусън, които са се снимали в ежегодния брой с бански костюми, който списанието пуска през февруари.

Виж още: На кого му трябва "Плейбой", щом имаме Кейт Ъптън?

Размерът на предлаганите модели варира от 2 до 20, а колекцията влиза в продажба от догодина на цена между 40 и 160 долара за цели бански и бански в две части. Идеята е дамите не само да изглеждат секси, но и да се чувстват комфортно.

През последните години в специалния брой на "Спортс илюстрейтид" се появиха и закръглени топмодели като Ашли Греъм. През януари популярната максидама украси корицата на "Вог", а в началото на май пусна поредната си колекция бански костюми за Swimsuits For All в размери, вариращи от 4 до 22.

Благородните намерения на "Спортс илюстрейтид" обаче не се посрещат еднозначно - в Австралия например започнаха дебати дали манекенките с наднормено тегло не са своеобразна възхвала на затлъстяването.

Според коментаторка на базирания в Сидни в. "Дейли телеграф" в Сидни използването на модели с по-пищни фигури е "безотговорно". Ако модната индустрия решава вече да не използва манекенки, които са кожа и кости, тя не трябва да промотира и другата крайност, със също така нездравословно тегло, пише авторката.

Фотогалерия: Максимодели по бански (и не само)

Медици също предупредиха, че така се прокарват "опасно" послание относно състояние, което не е полезно за здравето. Други обаче контрираха, че когато над 1/4 от населението страда от затлъстяване, подобно становище звучи обидно - и тези хора също имат право да се чувстват добре, да изглеждат добре и да се обличат добре.

Малко целулит не пречи, написа към долната снимка и Стефания Ферарио, която е лице на модната седмица в Мелбърн. И според нея обаче модната индустрия не би трябвало да се фокусира върху крайностите.

Виж още: Стефания Ферарио: Аз съм модел. Точка

Аз съм за разнообразието на фигури и размери, но е безотговорно в дефилетата да няма повече манекенки с тегло в рамките на здравословното, коментира тя пред Би Би Си. 24-годишната моделка, която не крие, че в миналото е имала хранителни разстройства, е причислявана към максидамите, но пояснява, че средната австралийка също не се вписва в стандартите за облекло.

Категорична е, че когато самата тя попаднала в категорията "наднормено тегло", не се чувствала комфортно в собствената си кожа и дори престанала да работи като модел, за да не изпраща грешно послание.