Филмът на Ралица Петрова вече има престижни награди от Локарно и Сараево, беше представен на кинофестивала в Торонто и спечели "Златна роза" на националния кинофестивал във Варна

Mедицинска сестра обгрижва възрастни с деменция, докато за някой и друг лев пласира личните им карти на черния пазар. Пристрастена към морфина, тя се бори да не рухне под тежестта на жалкото си съществуване и растящия й страх от наказание...

Такъв е накратко сюжетът на "Безбог", който спечели поредното си отличие от 21-вия София филм фест, където получи голямата награда "София - град на киното" от международния конкурс.

През септември пълнометражният дебют на режисьорката Ралица Петрова имаше своята северноамериканска премиера на престижния кинофестивал в Торонто, където бе включен в програмата "Откритие", а след това се състезава и за "Златната роза" във Варна, където триумфира с най-много статуетки, вкл. за най-добър филм.

Главната роля вече донесе множество награди и на Ирена Иванова - за най-добра актриса от международните фестивали в Локарно и Сараево (където "Безбог" спечели и специалната награда на журито), както и от националния кинофестивал в морската ни столица.

Във фестивалния актив на филма има и отличия за дебют от Рейкявик и Копенхаген, наградата на ФИПРЕССИ от Варшава, призове от Мумбай и Севиля.

Още един български филм спечели и балканския конкурс на София филм фест 2017 - "Слава" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, като бе удостоен също така с наградата на българските кинокритици.

Наградата на публиката за български филм отиде при "Асансьор за пациенти" на режисьорката Иглика Трифонова, който бе едно от премиерните родни заглавия в програмата на фестивала.

Виж още: Новите български филми на София филм фест 2017

"Струва ми се, че непрофесионалният актьор, чийто живот е близък до живота на персонажа, придава повече дълбочина на филма. "Безбог" разкрива емоционалната болка на българското общество и за мен беше много важно да покажа как тази болка е изобразена върху лицата на актьорите. Те са много по-смислени в своето безмълвие в сравнение с онова, което щях да изкарам от който и да е обикновен актьор или актриса, играещи идеята. Предпочитам да гледам как хората "са", а не просто как "изглежда, че са". Разбира се, зависи и от вида история. Тук имаме простичък сюжет и чрез този подход успях да създам повече напрежение", обяснява пред Cineuropa.org режисьорката Ралица Петрова.

Международното жури, което й присъди статуетката в събота вечерта, беше председателствано от румънския режисьор Кристи Пую, а в състава му влизаха още Елица Петкова, спечелила миналогодишния приз с "Жалейка", германският филмов експерт Манфред Шмид, актрисите Дебора Кара Ънгър (Канада) и Анжела Недялкова ("Аве", "Т2 Трейнспотинг"), а наградата бе и за продуцентката от българска страна Росица Вълканова.