Програмата на 19-ото издание съдържа над 200 игрални, документални и късометражни филм

Тазгодишното издание на София филм фест (СФФ) е първото, откакто столицата ни беше провъзгласена от ЮНЕСКО за творчески град на киното, и очаква повече от 300 чуждестранни гости.

Фестивалът се организира от Стефан Китанов и екипа му за 19-и път - от 5 до 15 март, с предварителни прожекции от 27 февруари до 4 март в Дома на киното и допълнителна програма от 16 до 29 март в София, Бургас, Пловдив и Варна.

Над 200 филма от селекцията са групирани в традиционни рубрики като:
Международен конкурс за първи и втори филм,
Големите награди,
Киното днес - Големите майстори,
Киното утре - Големите надежди,
Ново българско кино,
Балкански конкурс,
Документален конкурс,
Конкурс за български късометражен филм за наградата "Джеймисън".

Актьорът Иван Иванов, секссимвол за не едно поколение родни кинозрители, е тазгодишният лауреат на Наградата на София и представя лично филма, който го превърна в звезда - "Всичко е любов" (1979) на Борислав Шаралиев.

Отличието на Столичната община тази година получава още един актьор. Италианската легенда Франко Неро представя лично една от класиките в жанра "спагети уестърн" - "Джанго" (1966, реж. Серджо Корбучи), както и най-новата си роля в "Децата на Маам" на Паоло Консорти.

Към двамата наградени се присъединява и грузинската режисьорка Нана Джорджадзе, председател на Балканското жури на СФФ 2015, чийто филм "1001 рецепти на влюбения готвач" е номиниран за "Оскар" в чуждоезичната категория през 1997 г. В тазгодишната програма е включен и най-новият й филм "Русалке моя, моя Лорелай" (2014).

Фестивалът отдава и почит на продуцента Карл Баумгартнер-Бауми, определян като един от последните мечтатели в киното, откривател на многобройни таланти и символ на независимото европейско кино.

Наградата на София в негова памет приема неговата дъщеря Мартина-Валентина Баумгартнер, а от 27 февруари в Дома на киното започва ретроспектива с 13 филма, продуцирани от него.

Фокусът на София филм фест 2015 е насочен към грузинското кино,

а началото на панорамата е също от 27 февруари в Дома на киното - с биографичния  "Пиросмани" на Гиорги Шенгелая. Сред неостаряващите грузински класики можете да видите още филми на Отар Йоселиани, Тенгиз Абуладзе и Елдар Шенгелая, а програмата от най-нови заглавия включва "Младоженки" на Тинатин Каиришвили, "Мандарини" на Заза Урушадзе (с номинация за "Оскар 2015"), "Не дишай" на Нино Киртадзе, "Царевичен остров" на Георгий Овашвили, както и две копродукции между Грузия, Франция и  Великобритания: "Президентът" на Мохсен Махмалбаф и "Изгубени в Карастан" на Бен Хопкинс.

Откриването на 5 март е с първия игрален филм на живеещия във Франция режисьор Георги Балабанов. "Досието Петров" е по сценарий на кинолегендата Жан-Клод Кариер, с участието на Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков и др.

Финалът на международната програма е на 15 март в зала 1 на НДК с "Левиатан" на руския режисьор Андрей Звягинцев, който беше номиниран за "Оскар" като най-добър чуждоезичен филм, но изгуби от "Ида" (Полша).

Виж още: Лауреатите на "Оскар 2015"

В международния конкурс за 13-и път се присъжда Голямата награда за най-добър първи или втори игрален филм на режисьори от цял свят. В надпреварата се включват:

"Без граници" (Borderless) - Иран, реж. Амирхосеин Асгари
"Вълк" (Theeb) - ОАЕ-Катар-Йордания-Великобритания, реж. Нажи Абу Нуоар
"Г-н Каплан" (Mr. Kaplan) - Испания-Уругвай-Германия, реж. Алваро Брехнер
"Денят на Патрик" (Patric's Day) - Ирландия, реж. Тери МакМахон
"Живот на кредит" (Line of Credit) - Грузия-Франция-Япония,  реж. Саломе Алекси
"Илда" (Hilda) - Мексико, реж. Андрес Кларионд Ранхел
"Млади сме, силни сме" (We Are Young, We Are Strong) - Германия, реж. Бурхан Курбани
"Ничие дете" (No One's Child) - Сърбия-Хърватия, реж. Вук Ршумович
"По необясними причини" (For Some Inexplicable Reasons) - Унгария, реж. Габор Рейз
"Тихият час" (The Quiet Hour) - Великобритания-Ирландия, реж. Стефани Жоалан

Двата български филма в конкурса са "Прелюбодеяние" на Явор Веселинов и
"Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

В годината на 100-годишния юбилей на българското кино председател на международното жури е режисьорът Стефан Командарев ("Съдилището").

В оценяването на 12-те филма от конкурсната програма и 12-те кандидати за наградата "Джеймисън" участват още зам.-директорът на МФФ в Бусан и директор на Азиатския филмов пазар Джей Джеон (Южна Корея), турската продуцентка Зейнеп Атакан ("Зимен сън" и "Имало едно време в Анадола" на Нури Билге Джейлан), Леван Когуашвили (Грузия, миналогодишен победител от СФФ със "Срещи на сляпо") и директорът на кинофестивала в Рио де Жанейро Илда Сантяго (Бразилия).

Почетен член на журито е украинският режисьор Олег Сенцов,

който беше арестуван миналия май от федералните служби за сигурност на Руската федерация и все още се намира в московски затвор по обвинение в подкрепа на протестите Евромайдан в Киев и заради декларираната му позиция срещу анексирането на Крим от Русия.

С този жест София филм фест се присъединява към протеста на международната кинообщност, иницииран от Европейската филмова академия, а също така към фестивали като Мотовун, Венеция, Сан Себастиан и Варшава, които също обявиха Сенцов за почетен член на международните си журита.

За 12-и път тази година се провежда конкурсът за наградата "Джеймисън" за български късометражен филм. Селекционната комисия в състав: Павел Веснаков (режисьор), Любомир Младенов (режисьор), Мина Милева (аниматор, продуцент и режисьор), Нина Алтъпармакова (монтажист), Йордан Жечев и Васил Петраков от творческия екип на DDB, определи

12-те финалисти за наградата на стойност 6000 евро:

"Бандит и овен", реж. Алберто Йорданов
"Врагове", реж. Христо Симеонов
"Гинка", реж. Антония Милчева
"Денят на кървавите венци", реж. Димитър Димитров - Анимитер
"Исус", реж. Боя Харизанова
"Как да надебелеем здравословно", реж. Кеворк Асланян
"Майо", реж. Петра Георгиева
"Пламен", реж. Андре Андреев
"Софийският ладино клуб", реж. Борис Мисирков и Георги Богданов
"Френска любов", реж. Николай Василев
"ЩРИХ и СТИХ", реж. Аспарух Петров, Милен Витанов, Борис Десподов, Иван Богданов, Борис Праматаров, Дмитрий Ягодин
Auf Wiedersehen, реж. Еди Шварц и Йордан Петков

Наградата на "Домейн Бойар" за най-добър балкански филм определя тричленно жури в състав: Нана Джорджадзе, програмния директор на МФФ "Кинотавър" Ситора Алиева (Русия) и директорът на МФФ "Тофифест" Кафка Яворска (Полша).

В надпреварата участват 11 заглавия, сред които две румънски в копродукция с България: "Аферим!" на Раду Жуде (носител на "Сребърна мечка" от Берлинале 2015) и "Защо аз?" на Тудор Джурджу.

В списъка са още "Травелатор" на Душан Милич, "Паметник за Майкъл Джаксън" на Дарко Лунгулов, два турски филма - "Сивас" на Каан Мюждеджъ и "Следвай гласа ми" на Хюсеин Карабей, хърватският "Такъв е редът" на Огньен Свиличич, босненският "Островът на любовта" на Ясмила Збанич, албанският "Бота" на Ирис Елези и Томас Логореци, както и гръцкият "Ксения" на Панос Х. Кутрас.

Българският участник е "Омбре" на покойния Захари Паунов, по кината от 20 февруари.

Наградата на "Милениум" в документалния конкурс за най-добър филм решава жури в състав: Шон Макалистър (Великобритания, режисьор), Светла Турнин (Канада, изпълнителен директор на Cinema Politica), Светослав Драганов (България, режисьор).

Програмата съдържа 11 заглавия, сред които актуалният носител на "Оскар" и БАФТА Citizenfour на Лаура Поитас, посветен на Едуард Сноудън.

Българският представител е "Салто мортале" на Борислав Колев ("Стоичков"), като премиера на фестивала имат още 10 нови родни документални филма.

Сред гостите на 19-ия София филм фест са няколко утвърдени европейски творци

Тери Джоунс (Великобритания) идва да представи няколко от култовите заглавия на "Монти Пайтън" - от "Свещеният Граал" до "Монти Пайтън Live (предимно): Един падна, петима остават".

Корнел Мундруцо (Унгария) очакваме с "Белият бог", носител на наградата в секцията "Особен поглед" от Кан 2014.

Балканската легенда Данис Танович показва "Тигри", който ни пренася в Индия, а Вера Глаголева (Русия) - "Две жени" по пиесата на Иван Тургенев "Месец на село".

Световна премиера на СФФ има италианският филм "Децата на Маам",

в присъствието не само на Франко Неро, но и на режисьора Паоло Консорти, актьора Лука Линело и продуцента Джузепе Лепоре.

Сред акцентите в програмата е още "Племето" - дебют на украинския режисьор и сценарист Мирослав Слабошпицки, спечелил голямата награда от Седмицата на критиката в Кан 2014.

Аличе Рорвахер, която миналата година взе Голямата награда на журито с "Чудесата", също представя лично филма си пред българската публика.

Галапремиера на 19-ия София филм фест има и най-новият шедьовър на Вим Вендерс, номиниран за "Оскар". Документалният "Солта на земята", чийто сърежисьор е Жулиано Рибейро Салгадо, е портрет на един от най-талантливите фотографи на всички времена - бразилеца Себастиао Салгадо.

"Диви истории" на Дамиан Шифрон, който също беше сред номинираните за чуждоезичния "Оскар", и "Тяло" на Малгожата Шумовска, спечелила "Сребърна мечка" за режисура (заедно с "Аферим!") също са част от програмата на фестивала.

В списъка с тазгодишните заглавия са още забавната психодрама "Форсмажор" на Рубен Йостлунд (с награда на журито от секцията "Особен поглед" в Кан), един от най-добрите индийски филми за изминалата година - "Съд" на Чайтаня Тамхан, както и документалният "Пако де Лусия: Пътуване" на Франсиско Санчес Варела, представян извън конкурса.

Програмата "Армения, 1915"

е посветена на 100-годишнината от геноцида, на който стават жертва над 1 млн. в териториите на Османската империя.

"Раната" на Фатих Акин, "Чифликът на чучулигите" на братя Тавиани и "Безкрайно бягство, вечно завръщане" на режисьора Харутюн Хачатрян (специален гост на фестивала), запознават публиката у нас с различни гледни точки по темата.

Две селекции отбелязват 100-годишнината на българското кино:

"10 класически български филма (до 1989)" и "10 филма на новото българско кино (след 1990)". Заглавията са подбрани от 10 утвърдени кинокритици: Божидар Манов, Александър Янакиев, Янко Терзиев, Антония Ковачева, Александър Донев, Геновева Димитрова, Петя Александрова, Борислав Колев, Андроника Мартонова и Стефан Китанов.

10-те класики са:
"Крадецът на праскови" (1964, реж. Въло Радев),
"Понеделник сутрин" (1966, реж. Ирина Акташева и Христо Писков),
"Привързаният балон" (1967, реж. Бинка Желязкова),
"Козият рог" (1972, реж. Методи Андонов),
"Преброяване на дивите зайци" (1973, реж. Едуард Захариев),
"Авантаж" (1977, реж. Георги Дюлгеров),
"Лачените обувки на незнайния воин" (1979, реж. Рангел Вълчанов),
"Всичко е любов" (1979, реж. Борислав Шаралиев),
"Да обичаш на инат" (1986, реж. Николай Волев),
"Парчета любов" (1989, реж. Иван Черкелов).

В "новата" десетка влизат:
"Граница" (1994, реж. Илиян Симеонов и Християн Ночев),
"Писмо до Америка" (2001, реж. Иглика Трифонова),
"Дзифт" (2008, реж. Явор Гърдев),
"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" (2008, реж. Стефан Командарев),
"Източни пиеси" (2009, реж. Камен Калев),
"Мисия Лондон" (2010, реж. Димитър Митовски),
"Подслон" (2011, реж. Драгомир Шолев),
"Аве" (2011, реж. Константин Божанов),
"Тилт“ (2010, реж. Виктор Чучков-син), 
"Урок" (2014, реж. Кристина Грозева и Петър Вълчанов).

Виж още: 13 факта от историята на българското кино

За поредна година българската документалистка Златина Русева представя няколко филма от фестивала "Милениум", който тя и продуцентът Любомир Георгиев организират в Брюксел с фокус върху основните цели на ООН за хилядолетието.

Отново специален акцент в програмата на фестивала е рубриката "Кино и вино", осъществявана със съдействието на "Домейн Бойар". В програмата са включени игралните филми "1001 рецепти на влюбения готвач", "Пътуване до Италия" и "Приказка за самурая готвач: Истинска любовна история", както и документалните "Перу знае: Кухнята като социално оръжие", "Люлката на виното" и "Шери и мистерията на Palo Cortado".

Рубриката "Големите награди" е любима на киноманите, тъй като включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред тях тази година са "Зимен сън" ("Златна палма" от Кан 2014) на Нури Билге Джелайн, "Черен въглен, тънък лед" ("Златна мечка" от Берлинале 2014) на Дяо Инан, "Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието" ("Златен лъв" от Венеция 2014) на Рой Андершон и "Царевичен остров" ("Кристален глобус" от Карлови Вари 2014) на  Георги Овашвили.

Българското игрално кино се представя с повечето от филмите, завършени след миналогодишното издание на фестивала. Освен конкурсните "Прелюбодеяние", "Урок", "Омбре" и премиерата на "Досието Петров", сред тях са "Буферна зона" (реж. Георги Дюлгеров) и "Потъването на Созопол" (реж. Костадин Бонев), показани на националния фестивал "Златна роза" миналата есен, както и "Събирач на трупове" (реж. Димитър Димитров), за който това е първа прожекция пред публика.

Под мотото "Киното днес - големите майстори" по традиция се показват най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди. В програмата сега присъстват заглавия като:
- "Два дни и една нощ" на братя Дарден, осигурил поредна номинация за "Оскар" на Марион Котияр, 

- "Тихи води" (Still the Water) на японката Наоми Кавасе, също номиниран за "Златна палма" в Кан,
- "За короната и страната" на кинолегендата Джон Бурман,
- "1001 грама" на Бент Хамер, представян на фестивалите в Торонто, Чикаго и Токио,
- най-новата творба на легендарния документалист Джулиън Темпъл "Рио 50 градуса",
- режисьорския филм на актьора Томи Лий Джоунс "Водачът", участвал в конкурсната програма на Кан 2014, 

- "Моята разходка в дивото (Wild) на Жан-Марк Вале с номинираните за "Оскар" Рийз Уидърспун и Лора Дърн,
- "Най-екзотичният хотел Мериголд-2" (The Second Luxury Marigold Hotel) на Джон Мадън, с Маги Смит, Джуди Денч и Бил Най,
- "Все още Алис" (Still Alice) на Ричард Глaцър и Уош Уестморланд, донесъл "Оскар" и още редица награди на Джулиан Мур.

Освен "Диви истории", "Племето" и "Чудесата", в програмата "Киното утре - големите открития" ще гледаме още Pride на Матю Уорчъс (с "Гей палма" от Кан) с участието на Бил Най, Имелда Стонтън и Пади Консидайн, "Глупак" на Юрий Биков и "Загреб капучино" на Ваня Свиличич.

За първи път на София филм фест идват и филми, предоставени от Икономическото и търговско представителство на Хонконг в Брюксел, които срещат зрителите с прочути

екшънзвезди и майстори на бойни изкуства от близкото минало

След филмите, показвани под наслов "Кино и психоанализа", се провеждат и дискусии.

Прожекциите са в НДК (зала 1 и кино Люмиер), Дома на киното, кино "Одеон", "Евро синема", културен център G8, културния център на СУ "Св. Климент Охридски", "Синема сити" в Mall of Sofia, "Сине гранд" в City Center Sofia и "Арена делукс".