Актьорски награди за Джулиан Мур и Тимъти Спол

Турският режисьор Нури Билге Джейлан, отличаван в Кан за четири свои предишни филма, стана лауреат и на "Златната палма" с най-новата си творба - "Зимен сън" (Kis Uykusu), която взе също и наградата на международната кинокритика ФИПРЕСИ. 

Семейната драма, чието действие се развива в Централна Анадола, беше и най-дългият филм в конкурсната програма - три часа и 16 минути.

Джейлан посвети наградата си "на младите хора в Турция, които се простиха с живота си през последната година" и благодари на директора на фестивала Жил Жакоб, който напуска поста си. Престижното отличие съвпада с вековния юбилей на турското кино.

Джулиан Мур в Map to the Stars на реж. Дейвид Кроненбърг спечели наградата за най-добра актриса, след като се представи на фестивала и като ново попълнение в "Игрите на глада", чиято трета екранизация е по кината наесен.

Фотогалерия: Дженифър Лорънс и екипът на "Сойка присмехулка" в Кан

Втората по значимост награда - Гран при, бе присъдена на Les Merveilles (Чудесата) - история на съзряването, режисирана от Алис Рорвахер, чието действие се развива в северните италиански провинции.

Наградата на журито бе присъдена на два филма: Goodbye to Language на ветерана Жан-Люк Годар и Mommy на 25-годишния Ксавие Долан, който благодари специално на председателката на журито Джейн Кемпиън за влиянието, оказано му от нейния филм "Пианото", за да създава образи на силни жени, "не жертви и не обекти".

Призът за режисура отиде при американеца Бенет Милър за най-новата му биографична драма (след "Капоти" и "Кешбол") - Foxcatcher, с Марк Ръфало, Чанинг Тейтъм и Стив Карел в нетипична за комедийното му амплоа роля, която може да му донесе и "Оскар".

Фотогалерия: Кинозвездите от филмите в Кан 2014

Руският "Левиатан" донесе на режисьора Андрей Звягинцев отличието за сценарий, в съавторство с Олег Негин.

Наградата за най-добра мъжка роля получи Тимъти Спол като английския живописец от XIX в. Джоузеф Търнър в друг биографичен филм - "Г-н Търнър" на Майк Лий.

Виж още: Най-интересните филми в Кан тази година

"Златна камера" за дебют получиха тримата режисьори на Party Girl: Мари Амашукели, Клер Бюргер и Самуел Тайс (Франция).

Документалната драма разказва за 60-годишна жена, напуснала работата си в нощен клуб, за да се омъжи и посвети на семейството си и своите четири деца.

Филмът взе и приза за актьорски ансамбъл в секцията "Особен поглед".