Отличия имаше за режисьора Андрей Кончаловски, актьора от новите "Междузвездни войни" Адам Драйвър, "Сивас" (Турция) и продължението на документалния "Акт на убийство"

Журито на 71-вия кинофестивал във Венеция, председателствано от филмовия композитор Александър Деспла, даде "Златния лъв" на комедийната драма En duva satt på en gren och funderade på tillvaron (Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието).

Виж още: Миналогодишните лауреати от Венеция 2013

Копродукция между Швеция, Германия, Норвегия и Франция, филмът на култовия шведски режисьор Рей Андершон е последният от цяла трилогия, а заглавието е вдъхновено от картината "Ловци в снега" на фламанския художник от XVI в. Питер Брьогел Стария.

"Сребърният лъв" за режисура бе присъден на Андрей Кончаловски за "Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин", с който приключва трилогията му за руското село, включваща още забранения по съветско време "Историята на Ася Клячина, която обичаше, но не се омъжи" (1967) и "Кокошчица Ряба" (1994).

Ситуиран в глухата пустееща провинция на северната руска Архангелска област, филмът бе отличен и с екологичната Green Drop Award. Всички роли, освен възлюбената на Тряпицин, се изпълняват от местни жители, които са на практика и съавтори на Кончаловски.

Адам Драйвър, ангажиран в новите "Междузвездни войни", и Алба Рорвахер, които си партнират в Hungry Hearts, си поделиха актьорските награди "Купа Волпи".

Те спечелиха с ролите си като американец и италианка - семейна двойка от Ню Йорк - в клаустрофобичната съспенс драма на Саверио Констанцо (Италия), предизвикала асоциации с "Бебето на Розмари" на Полански. Когато двамата герои стават родители, помежду им възниква напрежение около начина, по който отглеждат бебето си...

Ромен Пол бе отличен със статуетката за най-добър млад актьор на името на Марчело Мастрояни за дебютната си роля като 13-годишния Виктор във френската драма Le dernier coup de marteau (Последният удар на чука).

Голямата награда на журито и наградата на международната критика (ФИПРЕССИ) получи "Образът на мълчанието" / The Look of Silence, копродукция между Дания, Финландия, Норвегия, Финландия, Великобритания и Индонезия, където се развива действието.

Поредният документален филм на Джошуа Опънхаймър и анонимния му индонезийски съавтор, продължение на разтърсващия "Акт на убийство", този път се фокусира върху близките на жертвите при масовите убийства на комунисти в страната.

Главен герой е оптометристът Ади, роден през 1968 г., две години след като по-големият му брат бива убит. Сега той прави очни прегледи на хората, които са били отговорни за неговата смърт, молейки ги да си припомнят подробности за кървавите събития отпреди няколко десетилетия...

Призът за най-добър сценарий бе даден на Фарид Мостафави и режисьора Ракшан Баниетемад за иранския Ghesseha (Истории) - разкази за героини от предишните му филми, представителки на различни прослойки от иранското общество, които днес имат една обща черта: влюбени са.

Фестивалната година се оказа успешна за турското кино, след "Златната палма" за Нури Билге Джейлан в Кан и неотдавнашната победа на кинофестивала в Сараево с друг режисьорски дебют - Annemin Şarkısı (Песента на мама) на Ерол Минташ, във Венеция специалната награда на журито взе турско-германският "Сивас".

Режисьорът дебютант Каан Мюждеси проследява приятелството между дете и четириногия заглавен герой, използван преди това в кучешки боеве. Филмът е заснет в покрайнините на родния му град Йозгат, в Анатолия, също с участието на непрофесионални актьори. 

Сред лауреатите на персоналните почетни отличия бе и Джеймс Франко, който дойде на фестивала да представи режисьорския си филм "Врява и безумство", по едноименния роман от Уилям Фокнър.

За американския актьор бе призът на спонсорите Jaeger-LeCoultre, който е взел името си от филма на Такеши Китано Glory to the Filmmaker! (2007) и се присъжда на личност с оригинален принос за новаторството в съвременното кино.

Лауреатът бе с обръсната глава заради новия си филм Zeroville, екранизация по книгата на Стив Ериксон от 2007 г.

71-вото издание на най-стария кинофестивал се откри на 27 август с "Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството" на реж. Алехандро Гонсалес Иняриту, който се спряга като претендент за "Оскар", но не бе удостоен с награда.

Видео: Майкъл Кийтън се завръща 25 години след Батман

На премиерата присъстваха повечето му звезди като Ема Стоун, в тъмнозелена рокля "Валентино кутюр", Андрея Райзбъро, Майкъл Кийтън, Едуард Нортън и Ейми Райън, които позираха на червения килим с художествения директор на фестивала Антонио Барбера.