По "Досието Петров" на реж. Георги Балабанов е работил удостоеният наскоро със статуетката за цялостен принос Жан-Клод Кариер

Знаменитият френски кинодраматург Жан-Клод Кариер пристига у нас специално за премиерата на "Досието Петров", с която през март се открива 19-ия София филм фест.

Носителят на един от тазгодишните "Оскари" за цялостно творчество е съавтор на българския режисьор Георги Балабанов, който от години живее във Франция. "Досието Петров", копродукция с Гелмания, разказва сюжет от годините на българския преход, който

започва в края на 80-те и завършва в наши дни

Главната роля изпълнява Михаил Билалов (мафиота Петър Туджаров - Джаро, в сериала "Под прикритие"), който напоследък се снима в комедийния сериал "Връзки" и като президента Соколов в продължението на холивудската продукция "Код "Олимп" London Has Fallen.

Героят му е също актьор - Александър Петров, който непонятни за него причини получава забрана да играе в театъра. Когато след падането на тоталитарния режим отново може да стъпи на сцената, открива, че е бил

предаден от човека, на когото толкова се е възхищавал -

своя учител и близък приятел проф. Богомилов. На неговото погребение, само минути преди да произнесе своето прощално слово, Петров получава папка с доносите на своя кумир.

Отвратен от всичко, актьорът решава да напусне завинаги театъра. Един негов стар приятел, виден бизнесмен на име Марков, му дава шанс да се справи с трудната ситуация.

В този период на хищническо първоначално натрупване на капитал, на брутално насилие и войни между групировки, на кредитни милионери и банкови фалити, Марков предлага на Александър Петров да застане

начело на нова политическа партия, която ще спаси страната...

"Тази история ме заинтригува много, защото съм работил по темата и преди. Адаптирах за киното романа на Милан Кундера "Непосилната лекота на битието", който също ни пренася в разгара на комунизма. А с този филм искаме да разкажем за разрива в обществото, което сме си мислили, че е добре организирано", коментира Жан-Клод Кариер относно работата си по "Досието Петров".

"Представи си, че в това разбъркано време ти заспиваш беден, а на другия ден си милионер. От неизвестен провинциален адвокат се превръщаш в политически лидер. Но се случи и обратното през тези години -

от банкер ставаш колбасар

Това е невероятна смяна на битието, на съдбите, подмяна на идеали... Искахме да направим филм за света като сцена и за това как всеки има своята роля. Какво е да си крал, а след време да си шут", допълва режисьорът Георги Балабанов.

В актьорския екип, освен Михаил Билалов и Христо Шопов, личат имената на Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков, Валери Йорданов, Валентин Ганев, Богдан Глишев, Малин Кръстев, Георги Новаков, Йосиф Шамли, Станка Калчева и Анжела Недялкова. 

Филмът е копродукция между "Камера" ООД, Ostlicht Filmproduktion (Германия) и ARSAM International (Франция), с подкрепата на Националния филмов център, фонда за кино към Съвета на Европа "Евроимаж" и MDM - Германия.

Проектът беше представен на фестивала още през 2008 г., когато Жан-Клод Кариер получи наградата на София за приноса си към киноизкуството.

Роден в затънтено френско селце, той започва кариерата си като писател в средата на ХХ век. Скоро след това става един от най-високо ценените драматурзи в киното и

дългогодишен сценарист на Бунюел

във филмови шедьоври като "Дневникът на една камериерка", "Този неясен обект на желанието" и "Дневна красавица". Филмографията му включва близо 130 заглавия по негов сценарий - за големия екран, тв филми и сериали.

Работил е със знаменити режисьори като Жак Тати, Луи Мал, Пиер Етекс, Фолкер Шльондорф, Жан-Пол Рапно, Патрис Шеро, Жан-Люк Годар, Карлос Саура, Анджей Вайда, Милош Форман.

"Добър сценарий е този, от който се ражда добър филм. Когато съществува филмът, сценарият вече го няма. Той без съмнение е онова, което се вижда най-малко в един завършен филм", категоричен е Жан-Клод Кариер, чиято книга "Невидимият филм" е издадена и на български.

Сценаристът Филип Кауфман (вляво) връчва на Жан-Клод Кариер един от почетните "Оскар", раздадени на церемония в Холивуд на 8 ноември 2014 г. Снимка: Todd Wawrychuk / A.M.P.A.S.

Освен почетния "Оскар",

той е печелил статуетката и за сценария на "Щастлива годишнина" (1962), заедно с Пиер Етекс, а с "Непосилната лекота на битието" (1988) получава номинация плюс британската награда БАФТА за екранизация.

"Дневна красавица" (1967) има "Златен лъв" от Венеция, а "Тенекиеният барабан" (1979) е удостоен със "Златна палма" в Кан.

През 1986 г. е избран за президент на новосъздаденото висше училище за кино и аудиовизия в Париж (ФЕМИС).