Така сигурно се чувстват онези холивудски актьори и кинотворци, които не чуха вчера имената си сред номинираните за престижните Академични награди в САЩ

Когато някой се спряга като фаворит за "Оскар" преди сезона на наградите в Холивуд, това често е резултат от работата на пиарите и лобизма на продуцентите.

"Златните глобуси" номинираха по 10 актьори в категориите за главни роли, но на "Оскарите" няма разграничение между драмите и комедиите/мюзикълите, така че половината останаха извън борда.

Виж още: Осем номинирани за "Оскар" като най-добър филм

Ето кои личности и заглавия се оценяват като незаслужено пренебрегнати от гилдиите, които избират по пет за всяка категория.

- Дженифър Анистън. Номинация можеше да й донесе ролята в Cake, но киноакадемията предпочете Марион Котияр ("Две нощи, един ден"), която вече е печелила "Оскар" като Едит Пиаф в "Животът в розово", а напоследък имаше още една силна роля, в "Имигрантката".

Анистън в кадър от Cake, явно безутешна след номинациите...

- Джейк Джиленхол ("Лешояда"), Ралф Файнс ("Грандхотел Будапеща"), Тимъти Спол ("Г-н Търнър") и Дейвид Ойелово (Мартин Лутър Кинг в "Селма") не получиха очакваните номинации за сметка на Брадли Купър в "Американски снайперист" на Клинт Ийстуд. Той е в актьорския списък за трета поредна година.

"Грандхотел Будапеща" има най-много номинации - девет (колкото и "Бърдмен"), но нито една при актьорите, дори за Ралф Файнс

- "Животът какъвто е" - документалният филм за кинокритика Роджър Eбърт също не беше оценен по достойнство. Акт на отмъщение заради негови лоши рецензии? "Срамота, Холивуд!", възмутиха се колеги на уважавания Ебърт, който почина през 2013 г.

- При чуждоезичните филми основни претенденти са полският "Ида" и руският "Левиатан", заедно с представителите на Мавритания, Естония и Аржентина, а сред отсъстващите от финалната селекция, освен нашето предложение "Българска рапсодия", се оказа и победителят от Кан "Зимен сън" (Турция).

- "Лего: Филмът" беше един от изненадващите кинохитове на 2014 г., но не попадна сред петте пълнометражни анимации, които се състезават за "Оскар", и получи само една утешителна номинация, за песента Everything is Awesome.

- При песните с номинацията се размина Лорд Yellow Flicker Beat от "Игрите на глада-3: Сойка присмехулка"); отново пренебрегната беше и Лана Дел Рей, този път с песните си към "Големи очи" на Тим Бъртън. В списъка обаче е Grateful от романтичната драма Beyond the Lights, написана от хитмейкърката Даян Уорън и изпълнена от Рита Ора.

- Наградена със "Златен глобус" като художничката Маргарет Кийн от "Големи очи", Ейми Адамс изненадващо не попадна сред номинираните за главна женска роля въпреки петте си досегашни кандидатури при поддържащите актриси.

- Лора Дърн, като майката на Рийз Уидърспун в "Моето приключение в дивото", влезе в селекцията при поддържащите актриси, въпреки че шансовете на Джесика Частейн (в "Най-бруталната година") и Рене Русо (в "Лешояда") бяха смятани за по-големи.

- "Не казвай сбогом" на Дейвид Финчър беше сред най-ранните фаворити, но успя да "пробута" само Розамунд Пайк в категорията за главна женска роля. Истинският шок обаче е отсъствието от номинациите за сценарий на Джилиан Флин, адаптирала собствената си книга за екрана.

(Впрочем Финчър и Флин вече готвят следващия си съвместен проект, отново с Бен Афлек - римейк на "Непознати във влака" на Хичкок, по романа на Патриша Хайсмит).

- Мнозина са пренебрегнати при режисьорите. В петорката се класираха Алехандро Гонзалес Иняриту ("Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството"), Ричард Линклейтър ("Юношество"), Бенет Милър ("Ловец на лисици"), Уес Андерсън ("Грандхотел Будапеща"), Мортен Тилдум ("Игра на кодове").

Извън списъка, освен Финчър, останаха още Деймиън Шазел ("Камшичен удар"), все пак номиниран за адаптиран сценарий, Клинт Ийстуд ("Американски снайперист"), който на 84 можеше да стане най-възрастният номиниран режисьор, Ава ДюВерней ("Селма"), пропуснала засега възможността да бъде първата афроамериканка, състезаваща се за "Оскар" в тази категория.

"Селма", създаден по истински случай от борбата за граждански права през 60-те години в САЩ, е сред най-пренебрегнатите ленти, с едва две номинации - за най-добър филм и песен

- Вторият режисьорски филм на Анджелина Джоли, донесъл й определението "разглезена пикла с минимален талант", също не успя да реализира амбициите си въпреки въздействащата история, която стои в основата му. "Несломен" присъства само в две категории - за звуков монтаж и операторско майсторство, където Роджър Дийкинс е с рекордна 12-а номинация.

Виж още: Любимците на Америка 2015

- Най-добрите визуални ефекти са в "Капитан Америка-2: Завръщането на първия Отмъстител", "Зората на Планетата на маймуните", "Пазители на Галактиката", "X-Men: Дни на отминалото бъдеще" и пренебрегнатия за филм на годината "Интерстелар".

Разочарованието е за останалите пет суперпродукции от междинната селекция: "Хобит-3: Битката на петте армии", "Годзила", "Господарка на злото", "Нощ в музея-3: Тайната на гробницата" и "Трансформърс-4: Ера на изтребление", който събра седем номинации, но за антинаградите "Златна малинка".

Има за какво да съжаляват също екипите по визуалните ефекти на "Невероятният Спайдърмен-2", "Люси" на Люк Бесон, фантастичния екшън с Том Круз "На ръба на утрешния ден" и библейския епос на Ридли Скот "Изход: Богове и царе".

Видео: 10-те библейски напасти в съвременните градове