Парламентът прие на второ четене промените в Закона за хазарта, които налагат държавен монопол върху лотарийните игри; вносителят Валери Симеонов призова да не купувате повече талони - освен от Спорт тото

Само държавният "Български спортен тотализатор" (БСТ, Toto.bg) ще организира лотарийни игри, решиха окончателно депутатите. Законопроектът на Валери Симеонов от НФСБ, който беше гласуван на второ четене, ограничава и местата, където ще се продават талони, фишове и билети.

Точката влезе допълнително в дневния ред на Народното събрание, а промените минаха без дебат в пленарната зала, уточнява БНР. 

Депутатите забраниха организирането на хазартни игри, разпространение на билети, фишове и талони, както и плащането на печалби от лица без съответния лиценз. Забранява се и продажбата на талони и билети в близост до училища. Отхвърлено обаче беше предложението на Румен Гечев от БСП за пълна забрана на хазартните реклами.

И още: издадените фишове и талони, които не са продадени до влизането в сила на закона, ще бъдат унищожавани до края на годината.

Вносителят на гласуваните промени в Закона за хазарта Валери Симеонов заяви, че очаква спиране на частните лотарии още следващата седмица:

"Добър съвет към българските граждани: да спрат да купуват талони, защото спирането на действието на частните лотарии ще се извърши в момента, в който се публикува законът в Държавен вестник. С други думи - очакваме следващата седмица законът да бъде публикуван и и да се изземат всички талони от всички места, където се продават в момента, освен тези на Спортния тотализатор."

Печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на този закон, се изплащат съгласно утвърдените правила за съответната игра. Тъй като няма да има държавна гаранция за печалби от частната "Национална лотария", всеки спечелил трябва да потърси своите пари от компанията или да потърси правата си в съда, каза още Симеонов:

"Тъй като парите от тиражите са събрани - печалбите са базирани върху общите приходи от съответния тираж, така че всеки заинтересован има правно основание, има и пари, които са събрани, за да си получи той печалбата. (...) Така че всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки да си ги потърсят или съответно да заведат дела, за да ги получат."

БСП не подкрепиха промените в Закона за хазарта. Депутатът Крум Зарков обясни защо:

"Подкрепяме ограничаването на продажбата на лотарийни билети. Не могат да се разпространяват навсякъде. Не намираме достатъчно гаранции обаче за т.нар. одържавяване на този бизнес. Затова в тази му част не го подкрепихме."

Гласуването на първо четене преди десетина дни съвпадна с акцията срещу хазартния бос Васил Божков, завършила със задържането му в Обединените арабски емирства и повдигането на серия обвинения срещу него и още няколко свързани с него лица.

Източник: БНР