Името на Андон Миталов беше публично оповестено от американския държавен секретар Майк Помпео, като на магистрата и цялото му семейство е наложена забрана да посещават САЩ

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео оповести публично името на български съдия от Специализирания наказателен съд заради участието му в "сериозна корупция", което автоматично вкарва него и семейството му в черния списък с лица, които не се допускат на американска територия.

В качеството си на длъжностно лице Андон Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България, се казва още в изявлението, разпространено от американското посолство у нас.

Огласяването на името се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94).

По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в САЩ.

Законът също така предвижда възможността първият американски дипломат да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Помпео избра да направи това на всеослушание и оповести още две имена, освен Миталов: неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и дъщеря му Гергана Миталова.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб, категоричен беше американският държавен секретар.

Той увери, че Вашингтон продължава да подкрепя българския народ в борбата му срещу корупцията, а Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица както в региона, така и в глобален мащаб.

"Съдията Миталов с печат "корумпиран" от САЩ - защо? Данни за пари и руски шпионин", обявява във водещото си заглавие в. "24 часа". Всекидневникът припомня, че миналата есен магистратът е пуснал в Москва обвинения в шпионаж шеф на движение "Русофили" Николай Малинов, за да получи орден "Дружба" лично от руския президент Владимир Путин.

Отличието, връчено "за особени заслуги в укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите", бе по повод Деня на народното единство в Русия - 4 ноември.

Оповестяването на името от Майк Помпео сложи край на близо два дни спекулации, след като в интервю пред Нова телевизия посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа анонсира какво предстои, без да назове конкретния български държавен служител.