Радев не е избирал правителството, за да свали доверието си от него, коментира премиерът

Президентът Румен Радев обяви в обръщение към народа, че сваля доверието си от правителството, като го обвини, че не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в обществото.

"Oт три години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани. Не го правя като политически опонент, а като държавен глава, с мисъл и грижа за бъдещето на България. За съжаление, това не се сбъдва.

Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива.

Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала, доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции без аналог в историята на българския преход.

Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност.

Разследвания на чужди медии и институции осветлиха разхвърлянето из цялата страна и горенето на чужди боклуци в наши централи, което трови въздуха и природата ни. България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции.

Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чийто смисъл и основания българите очакваха ясни разяснения.

Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават.

Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване.

Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските  свободи.

Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация.

На всичко това трябва да се сложи край. Считано от днес официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество", заяви Румен Радев и в заключение призова:

"Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас. Бъдещето на България е на свободна, европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите, а се уповават на закона и морала.

Това е бъдещето на смелите и достойните българи! На младите и просветените, на възрастните, честните и отрудените, на всички, които ще възродим отечеството. Да се обединим за справедливостта и държавността. За доброто на България!".

Президентът не е избирал правителството, за да свали доверието си от него, коментира по-късно министър-председателят Бойко Борисов, докато инспектираше строежа на водопровода между село Мало Бучино и Перник. Той окачестви изявлението на Радев и като "пряка намеса в независимостта на властите", информира БНР. По думите му:

"Проблемът на президента не е в правителството, а в други независими институции... защото прокуратурата е опасно да я атакуваш и затова си търсиш друг враг. Той иска да отклони атаката към мене и правителството, защото му е по-изгодно."

Изявлението на Радев не е било държавническо, а политическо, смята Борисов - "заявка или за партия, или за нещо ново".

Той не се съгласи с констатациите на държавния глава, че правителството не се е справило с кризите с водата и с боклука: "Когато аз станах кмет на София, те бяха заринали София с боклуци. На Суходол беше станала могила. Нима кметът Владимиров не обясни ясно и точно, че 70 години неговата партия в Перник не е подменила един водопровод?".

Борисов отново нарече президента "разединител на нацията". През декември той правеше политически изказвания и аз му казах, че повече за мен не е президент като обединител, защото разединява нацията, заяви премиерът.

Според него Радев "говори това, което БСП и ДПС говорят. По никакви теми не сме работили заедно, за да се чувствам ощетен от това, че няма да ни подкрепя". Ние нямаме никъде пресечни точки, освен безсмислените консултативни съвети, на които никога нищо не се е решило, така че даже ще ме облекчи, категоричен беше премиерът и попита риторично:

"Той не ни е избирал, как ще свали нещо, което няма? Все едно аз да кажа: "Свалям доверието от кмета" - какво му пука на него, той си е спечелил изборите, та ще му свалям доверието или ще го качвам."

Борисов се възмути: "Откъде накъде ще се коментира по такъв начин едно управление от няколко политически партии, спечелили изборите по законен начин? И днес социологическите агенции, всички - и червени, пембени, дават, че ГЕРБ е първа политическа сила..."

Той призна, че е останал изненадан от атаката на президента - особено на фона на високата оценка, която дал на правителството пред посланиците. 

Източник: БНР, President.bg