Поетът с китара Ед Шийрън изпревари Еминем, Калвин Харис, Авичи и Давид Гета. Припомни си тазгодишните му хитове (видео)

Подозираме, че голям дял за неговия успех през изминалата година има приятелството му с Тейлър Суифт, която го взе на турнето си, но талантът също е изиграл своята роля.

В "Спотифай" песните на червенокосия поет с китара са чути над 860 млн. пъти, а актуалният му албум "Х" е номер 1 в стрийминг услугата за 2014 г. с 430 млн. прослушвания.

С първата си позиция той изпреварва Еминем, който е на върха в САЩ, както и топдиджеите Калвин Харис, Авичи и Давид Гета, които бълват хит след хит.

Ед Шийрън, който изгря през 2011 г., вече е в състояние да пълни залите съвсем сам, а британското му турне догодина започва с три концерта на легендарния стадион "Уембли" (10-12 юли), припомня "Билборд". 

Видео: Звезда от "Хари Потър" в клип на Ед Шийрън

Сред известните парчета на 23-годишния британец е и баладата I See Fire от  "Хобит-2: Пущинакът на Смог" (2013), а най-пресният му сингъл е Thinking Out Loud, за чийто клип той се научил и да танцува.

Предишният му клип Don't, режисиран от Емил Нава, също залагаше на хореографията, но там танцьорът беше професионалист - невероятният Пакман от хип-хоп трупата I.aM.mE.

Пилотният сингъл от албума X се наричаше Sing, а специално участие в него имаше Фарел Уилямс, който също е номер 1 в класацията на "Спотифай" за 2014 г. с най-слушаната песен - Happy.

Според годишната статистика най-слушаната певица в "Спотифай" е Кейти Пери, а при групите водят "Колдплей", чийто фронтмен Крис Мартин тази седмица замести контузения Боно в анти-СПИН концерта на "Ю ту" в Ню Йорк.

Най-новата изява на Шийрън пък бе в ежегодното шоу ревю на "Викторияс сикрет", където заедно с Хозиър, Тейлър Суифт и Ариана Гранде пяха, докато около тях "ангелите" на марката дефилираха по луксозно бельо.

Take Me to the Church на ирландеца Хозиър е вирусното парче на годината в световен мащаб.

Зад Океана в стрийминга на отделни песни номер 1 е Fancy на Иги Азалия, чийто албум е на второ място, веднага след X на Шийрън. В САЩ вкусовете са по-различни и в челната петица, след Еминем, се нареждат Дрейк, Кание Уест, Лана Дел Рей и Ариана Гранде.

Виж още: Ебола, Minecraft и Ариана Гранде най-търсени през 2014 г.