Най-вероятно те са откраднати

От Тексаския университет в Остин липсват около 100 мозъка, съхранявани в буркани - почти половината от колекцията на университета, пише "Гардиън".

Според професора по психология Тим Скарлет най-вероятно някой ги е взел, но нищо не може да бъде доказано засега. Властите извършват разследване за изчезването.

Колекция от мозъци

Мозъците са били донесени от болницата в Остин - бившата Държавна психиатрична болница, преди около 28 години с идеята да бъдат запазени временно в учебното заведение. Половината от колекцията се пазела в кабинета на професор Скарлет, а другата половина - в мазето на университета.

Останалите мозъци в учебното заведение са преместени и защитени с нова система за сигурност, за да останат като помощно средство за преподаване.

Известен мозък в колекцията

Смята се, че един от липсващите мозъци е принадлежал на снайпериста Чарлз Уитман. През 1966 година той убива 16 души, включително майка си и съпругата си, именно в Университета в Тексас. След това се барикадира в кулата на висшето училище, където е застрелян от полицията.

Дали обаче е негов не може да бъде доказано, тъй като университетът е подписал споразумение, според което университетът трябва да заличи всякаква информация за предишните собственици на мозъците.