Бойко Борисов е по-скоро арбитър в отношенията между партии и личности в мнозинството, отколкото премиер, смятат от Института "Иван Хаджийски"

Борисов вече прилича на президент, сочат част от изводите в последния анализ на Института "Иван Хаджийски", информира Нова телевизия

За правителството

Проектобюджетът за 2015 година рамкира дяснолибералния профил на правителствената политика, независимо от участието на националистическа и лява формация, коментират анализаторите от института.

Овладява ли държавата приходната част на бюджета? Има ли страх от реформи? Защо "малкият" коалиционен партньор присъства по-стабилно в медиите от "големия"?, питат още института. 

За Реформаторският блок

РБ заприлича на съвкупност от два лагера, които не говорят помежду си, а само с Борисов. Въпреки това е пресилено да се говори за непосредствено предстоящ разпад на Реформаторите. 

Не се знае кое ще е по-опасно за Реформаторският блок - липсата на лидер или форсираният избор. 

За БСП

Михаил Миков се раздели с част от "червени фараони", без да разширява позициите на "богатите младоци". 

Вътрешните разделения в БСП далеч не са овладени, смятат от института. 

За АБВ

Включването на АБВ в дясно управление не изглежда толкова самоубийствено, колкото иначе би било. АБВ действително рискува да отблъсне избирателите, които са виждали в него шанс за ново ляво, свободно от зависимостите и тромавата организация на БСП. 

Като млада партия обаче АБВ избра да създава свои мрежи на влияние, коментират анализаторите. 

Според тях при нови предсрочни избори може да отпаднат "малките" партии. 

За ДПС

Нестабилната парламентарна конфигурация дава шансове на ДПС. Казуси като новините на турски език са подходящ повод за вътрешна мобилизация и преутвърждаване на собствената идентичност. 

Изявлението на турския посланик в подкрепа на позицията на ДПС е ново свидетелство за затоплените отношения с Анкара, които не бива да се подценяват, смятат от "Иван Хаджийски". „

За "Атака"

"Атака" доби нови шансове да доказва себе си като истинска и последователна антисистемна партия. 

Тепърва партията ще печели нови привърженици с радикалното поведение и отказа от диалогичност, които ги правят действително единствени на фона на другите парламентарни формации, твърдят от института.