Днес най-вероятно се разделихме с една от последните си възможности да оползотворим своето геостратегическо положение и да извлечем полза за икономиката, допълни Янаки Стоилов

Парламентарната група на БСП-Лява България излезе с остра позиция срещу премиера Бойко Борисов, информира Novini.bg. Повод за тяхната позиция стана отхвърлената декларация на социалистите от парламента по казуса "Южен поток"

Българският парламент не защити интересите на България

Страната ще остане сива зона, заяви Михаил Миков. ГЕРБ също са последователни в тази позиция. Те направиха всичко възможно Босфора и Турция да станат безалтернативен доставчик на газ за България. 

С днешното си гласуване ГЕРБ и останалите, които ги подкрепиха, отклониха тръбата от България и ще трябва да получаваме газ от Турция и Гърция. Очевидно Бойко Борисов ще отиде в Брюксел като едно послушно пале. В България се прави на широко скроен, а в Брюксел се държи много послушно. 

Президентът сигурно също е доволен, че се спряха всички големи инфраструктурни проекти. Депутатите от ГЕРБ също трябва да са доволни. Гражданите на България трябва да преценят кой защитава националните интереси, допълни Миков. 

Българският парламент пропусна да изпълни своята национална роля

В Брюксел Борисов ще се опита да размрази няколко милиона и това най-вероятно ще стане, заради позицията ни за "Южен поток", категоричен беше Янаки Стоилов. Това е спектакъл, в който Борисов се опитва да играе ролята на национален обединител, но днес мнозинството на ГЕРБ показа ясните разграничителни линии. 

Съобщението за спирането на "Южен поток" беше направено в Анкара и всеки, който се занимава с политика, може да се направи изводите. Ние ще продължаваме да настояваме правителството да продължи този проект. Ако това не стане, е ясно кой ще носи отговорностите, а именно настоящето правителство, закани се Стоилов. 

Маските паднаха окончателно

Борисов продължава деструктивната си политика, обяви Атанас Мерджанов. Днес се разигра един срамен спектакъл. Отговорност за това носи Борисов. Отговорност за спирането на "Южен поток" носи също Борисов. 

Това за пореден път показва лицемерието на ГЕРБ и Борисов, каза още говорителят на социалистите. 

Бившият енергиен министър Драгомир Стойнев също взе думата. Яд ме е. Тръбите са на наша територия, всичко е готово, а от ГЕРБ провалиха този проект. 

Договорът за "Южен поток" е търговска тайна. Борисов като се запознае с него, да видим какво ще каже. 

Днес за пореден път видяхме двойните стандарти от страна на премиера и ГЕРБ, завърши Стойнев.

АБВ: Разочаровани сме от коалиционните си партньори

Според Кирил Цочев - депутат от АБВ, отхвърлянето на декларацията за "Южен поток" е в разрез с коалиционното споразумение за второто правителство на Бойко Борисов, където е записано че енергийните проекти трябва да са в унисон в европейско законодателство. 

Няма да играем ролята на брошка на ревера на правителството, категоричен бе Цочев и заяви че представяната от него формация ще отстоява националните интереси на страната. 

България става енергиен зависим център на Балканите, каза още депутатът и заяви, че Турция може да стане енергиен център на Балканите, а не България.

Има две причини руската страна да се откаже от "Южен поток"

Това заключение направи от трибуната в парламента съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. 

Първата причина, по думите му, е икономическа и се корени в невъзможността Русия да осъществи този проект. Втората причина, посочи Кънев, е, че Русия не може да изпълни този проект по европейските правила. Затова Русия се отказва от България, посочи реформаторът. 

По повод направените малко по-рано изказвания от подкрепящите ги АБВ, че ще преосмислят своята позиция за подкрепа към правителството, Кънев подчерта, че това не е неочаквано. 

Има непреодолими различия и винаги ще има такива между десницата и АБВ по отношение на "Южен поток", подчерта Радан Кънев. Това, което е важно, заяви той, е как беше гласувано в зала.

ГЕРБ, реформаторите и патриотите отхвърлихме тази декларация, припомни Кънев.