Криминализират участието на български граждани в редиците на терористични организации, включително и в Ислямска държава

Такъв проект на изменения в Наказателния кодекс (НК) готвят съвместно МВР и Министерството на външните работи, информира Клуб Z, позовавайки се на дипломатически източници. 

За готвените изменения в НК днес външният ни министър Даниел Митов ще информира и участниците в Коалицията срещу настъплението на Ислямска държава, която в момента заседава неформално в щаб квартирата на НАТО в Брюксел и се председателства от САЩ в лицето на държавния секретар Джон Кери.

Какви точно изменения ще бъдат предложени все още не е ясно. В настоящия НК например съществува текст, според който ако български гражданин се сражава на страната на неприятелска страна, въоръжена група и пр., това се счита за престъпление против републиката и се наказва строго с от 10 до 20 години затвор, доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна.

След акцията на ДАНС в ромската махала в Пазарджик обаче, стана ясно, че настоящият НК не третира в подробности новите глобални опасности и в частност от терористични атаки, проповядване и изповядване на радикални идеи и пр.

Предложенията, които двете министерства планират да внесат за одобрение в Министерския съвет, а после и в парламента, следват разпоредбите на Резолюция 2178 на СС на ООН от септември тази година.