Когато ”Ислямска държава” завладява град първо си гарантира, че ще действат няколко основни услуги и въвеждат върховенство на своя версия на исляма – затварят всички магазини по време на молитви, забулват жените и извършват публични екзекуции и ампутации

Освен това във всеки град разрушават религиозните храмове на други религии и забраняват масовото събиране.

Йерархия

– върховната позиция е заета от самопровъзгласилия се халиф – Абу Бакр ал-Багдади.

– Под него е съветът, които имат пряк контакт с Багдади. Съветът решава и религиозните въпроси. Те нареждат изпълняването на екзекуциите и се грижат всички действия да са спрямо вярванията и устава на "Ислямска държава".

– Кабинет, който работи като мини правителство с компетентност по въпроси като финанси, сигурност, медии , отговаря и за заловените заложници.

– Местни лидери, от които по-голямата част са бивши офицери от армията на Саддам и нещо като кметове, всеки от тях отговаря за собствен регион.

Виж още: Седем факта за "Ислямска държава"

Територия

През това лятото в Сирия успяха да си върнат част от територията, която загубиха от други бунтовнически групи, освен това успяха да превземат и няколко правителствени военни бази. Въпреки това продължават да имат проблеми на границата между Сирия и Ирак.

В Ирак, след първоначалния напредък, "Ислямска държава" се натъкна на проблеми, когато американците се включиха в сблъсъка и помогнаха на иракската армия и кюрдите да завземат Мосул и града Амерли.

Виж още: "Ислямската държава" планирала да убие папата

Финансиране

От продажбата на петрол от рафинериите, които са под техен контрол, "Ислямска държава" печели между 1 и 2 милиона долара на ден. Оценката е, че само в Ирак те произвеждат между 25 и 40 хиляди барела петрол на ден.

Армия

ЦРУ смята, че "Ислямска държава" има в Ирак и Сирия между 20 и 31 хиляди джихадисти, от които около 15 000 се вербувани в чужбина. По-голямата част от гурбетчиите идват от съседните мюсюлмански държави.

Виж още: ЦРУ: Ислямската държава има над 31 хил. бойци

Oръжия

През последната година по-голямата част от оръжията на джихадистите са набавени от превзети военни бази в Сирия и Ирак. Те успяват да отвлекат и няколко пратки, които са предназначени за умерените бунтовнически групи в Сирия.

Източник: chronicle.bg