Заради увеличението на парното и тока се увеличават разходите на домакинствата, посочи финансовият експерт Мика Зайкова, която представи изчисления на поскъпването на стоките и услугите в бюджета на едно четиричленно семейство

Докато сега според изчисленията на синдикатите месечната издръжка на семейство с две деца е 2375 лв., то след 1 октомври тя ще се увеличи със 157 лв. до 2562 лв. 80% от българските домакинства изобщо не разполагат със средствата, необходими за издръжка, подчерта Зайкова.

Заради по-високата цена на тока от 1 октомври се очаква увеличаване на цените на хляба и на млечните продукти, прогнозираха представители от браншовете. По всяка вероятност хлябът ще поскъпне с до 5 стотинки, посочи председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Марияна Кукушева, цитирана от Би Ти Ви.

Виж още: Цените на лекарствата тръгват нагоре

За евентуално поскъпване предупреди и председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, макар че не се ангажира с конкретно числово изражение. Синдикатите показват как трябва да се развива цената при нормален бизнес, но ситуацията не е нормална – млечните продукти трябваше отдавна да са поскъпнали, при положение, че само суровината за последните 10 години е поскъпнала с повече от 100%, посочи Зоров.

Млечните продукти в Европа задържат цените – за миналата година са поскъпнали само с 0,4%. Заради руското ембарго и понижената покупателна способност, те не поскъпват, обясни още той.

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите посочи, че около 35% от бизнеса е в сивия сектор и настоя за въвеждане на диференцирана данъчна ставка. "Не може още от Костов да слушаме за диференцирана данъчна ставка – в Гърция от 13% става на 0%. Нека помогнат на българския потребител, който е най-беден, а и ще изкарат бизнеса от сивия сектор", призова Димитър Зоров.

Виж още: Какво поскъпна и какво поевтиня през август