Премиерът Бойко Борисов обясни, че все още няма официално писмено уведомление от руската страна за оттеглянето на проекта

Парламентът на този етап няма да приема декларация във връзка със спирането на проекта "Южен поток", стана ясно, след като депутатите отхвърлиха предложението на БСП да бъде приета такава декларация, в която да се поиска продължаване на "Южен поток" и справедливо отношение към България от страна на Русия и Европейския съюз, информира БНР.

В пленарната зала беше изслушан премиерът Бойко Борисов, който призова депутатите да приемат обща позиция, която ще е важна за разговорите, които му предстоят утре в Брюксел.

Депутатите на ГЕРБ се въздържаха при гласуването. Против декларацията на БСП се обявиха от Реформаторския блок. Така, въпреки подкрепата на всички останали политически сили, декларацията не беше приета.

Виж още: Росен Плевнелиев: Не знаем какво ще спечелим от "Южен поток"

Премиерът Бойко Борисов призова за конструктивни разговори и зададе няколко въпроса на народните представители.

"Южен поток" мина през етапи, в които, включително и сегашното правителство,не можем да се доберем до договорите. На нас все още не ни се дават. И аз бих помолил парламента да ни възложи, ако трябва силово да ги вземем, за да мога да ви информирам какво пише в тези договори. Никой от вас – преждеуправляващите – и от нас не е прочел цифра колко България ще спечели от "Южен поток" и откога", каза Борисов. 

И допълни: "Ако е 400 млн. евро на година, както каза президентът Путин, това означава половината от 3 млрд. да се изплатят за година и половина – две. От друга страна, не приемам за диверсификация същия руски газ, ако го вземаме от Гърция и Турция, не знам Гърция как би го пуснала без третия либерализационен пакет да бъде приет, като държава-членка на ЕС. Ще настоявам от ЕК да чуя Гърция ще строи ли, ще ни дава ли тази газ, в съответствие с Третия пакет на Брюксел."

Борисов каза още, че ако договорът е изгоден, защо да не бъде спасен проектът. Той не приема от съседна Турция да се говори за суверенитета на България.

Виж още: Мартин Димитров: Спирането на "Южен поток" е само маневра на Путин