В подписаните до момента договори не е споменат размерът на транзитните такси

В договорите, подписани до момента за проекта "Южен поток" не са опоменати размерите на транзитните такси, така че не може да се прогнозира размерът на загубите. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия.

България ще загуби, но колко

"В договорите, които аз съм виждала не е договорен размера на транзитните такси и размерът на дивидента, който българската страна би следвало да получи, така че не може да се прогнозира какъв би бил размерът на загубите", съобщи тя.

"Определено България ще загуби от това, че този проект няма да се реализира или че съществува риск това да не се случи. Този проект определено е важен за нас. Той е важен и заради това да внесе свеж ресурс в нашата икономика докато тече самото строителство", каза още министърът на енергетиката.

Виж още: Росен Плевнелиев: Не знаем какво ще спечелим от "Южен поток"

Петкова отрече да има разнобой в правителството по темата "Южен поток".

"В програмната декларация на правителството ясно е заявена позицията по отношение на проекта. Кабинетът смята, че това е важен проект за България, но трябва да се спазва и европейското законодателство", каза Петкова.

"Газпром" продължава да доставя газ

Относно съществуващите в момента газови доставки от Русия Петкова заяви, че всичко е нормално.

Виж още: Позицията на ГЕРБ и БСП за "Южен поток"

"Договорът между "Булгаргаз" и руската страна за доставка на газ се изпълнява. Ние сме длъжни да изплатим изразходваното през ноември, почти на 100% е изплатена сумата. Съгласно договора дължим авансово плащане за декември, което се извършва на три транша, общата сума е около 90 милиона долара", съобщи Теменужка Петкова.

"Ако се появи искане за предварително плащане, ще направим всичко възможно да го посрещнем и да търсим правата си съгласно договора. Не ми е известно да има такова писмо", каза още тя и подчерта в енергийното министерство има сформиран кризисен щаб, който следи налягането на газа.

"На този етап няма информация за последващи увеличения на цената на тока", каза още Теменужка Петкова.

"Южен поток" приключи за България

Преди нея в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия беше бившият енергиен министър от кабинета на Жан Виденов и на тройната коалиция Румен Овчаров. Там той заяви, че проектът "Южен поток" със сигурност е приключил за България. 

Виж още: Мартин Димитров: Спирането на "Южен поток" е само маневра на Путин

600 милиона долара годишно са пропуснатите ползи от транзитни такси или 900 милиона лева, само с тези пари можем всяка година да повишаваме пенсиите на българските пенсионери с 10%. Докато работи „Южен поток”, тоест в следващите 50 години, това може да се случва”, коментира той. 

"Владимир Путин каза, че прехвърля цялата вина за прекратяване на проекта върху българската страна", каза още Овчаров и напомни, че България има междуправителствено споразумение за изграждането на този проект. 

"България е единствената страна, която си позволи да не защити националния си интерес", смята Овчаров.