"Винаги сме подкрепяли изграждането на проекта "Южен поток" като изгоден за България. По време на нашето управление беше наваксано изоставането от предишния период", обяви председателят на БСП Михаил Миков

Днешният министър-председател категорично заяви, че той ще възстанови работата по изграждането на "Южен поток", междувременно служебният кабинет предприе действия по блокирането на проекта, припомни Миков по време на пресконференция на левицата, информира Novini.bg.

Настояваме за изслушването на министър-председателя за състоянието и перспективите по реализацията на "Южен Поток". Готови сме да окажем всякакво съдействие по отношение на план. В тази дискусия трябва да се търсят възможно най-изгодните за България решения, смята Миков. 

Трябва да припомним, че в последния ден на 41-то Народно събрание беше блокиран проектът "Бургас-Александруполис". Съдбата на АЕЦ "Белене" е добре известна, каза още председателят на БСП. 

По думите на Миков правителството трябва да предприеме спешни действия за реализирането на този проект. Той заяви, че не приема изявлението на президента Росен Плевнелиев, че не са ясни ползите за България от този проект

Драгомир Стойнев 

Драгомир Стойнев от своя страна заяви, че това е един геостратегически проект и не бива да се делим на русофили и русофоби. Притеснени сме от вчерашното изявление, защото в период от 4 месеца няма информация за проекта, каза зам.-председателят на БСП. 

Проектът, по думите на Стойнев, ще гарантира над 5000 работни места. Големият въпрос, според него е, къде е европейската солидарност, защото за богатите държави е изграден "Северен поток". 

Тази солидарност все повече се отдалечава, каза Стойнев. Ако този проект се реализира през Турция това означава че се затрудняват действията на българската компания "Булгартрансгаз". 

Много станаха проектите, които не се реализират на българската територия, коментира бившият енергиен министър. Бяхме изоставени от ЕК, каза Стойнев, и допълни, че ще настояват министър-председателят Бойко Борисов да бъде изслушан. 

ЕК и ЕС

ЕК не работеше в интерес на българските граждани, а обслужваше някакви други интереси, съобщи Михаил Миков. Не бива да бъдем втора категория членове на ЕС, заяви от своя страна Янаки Стоилов. 

Призоваваме премиерът спешно да предприеме контакти както с ЕК, така и с руското правителство, за да може проектът да бъде продължен, каза Янаки Стоилов. 

БСП е готова да действа с всички свои възможности, заяви той. Всички представители на България в ЕС, включително председателят на ПЕС – Сергей Станишев, трябва да лобират за реализацията на проекта, заяви Михаил Миков. 

Загубите на българските граждани е големият въпрос. Да се опитаме на този етап да не отписваме този проект, смята още председателят на БСП.

Томислав Дончев

България официално не е уведомена с документи за спирането на "Южен поток". До момента имаме реакция, а не позиция. Все още нямаме официална позиция, каза Томислав Дончев, вицепремиер и министър по управление на средствата от ЕС, по време на извънреден брифинг в Министерския съвет по повод прекратяването на проекта "Южен поток". 

Няма да стоим и да чакаме какво ще се случи, няма да заобиколим никого и да заобикаляме правилата. Ще отстояваме категорично интересите на страната. Няма да допуснем да сме губещата страна. 

Ситуацията днес предизвиква тревога, посочи вицепремиерът. Ние трябва да се обединим в този момент. Въпреки решението за спиране на проекта част от процедурите са в ход и някои от министерствата имаха готовност да издават разрешителни, но изчакваха решение на ЕС. 

От страна на комисарите беше посочено, че най-високо стои сигурността на газовите доставки и изграждането на газов съюз, обясни Дончев. Специално в разговор с комисаря Марош Шевкович стана ясно, че с приоритет ще бъде изграждането на алтернативна газова връзка с Гърция. 

Аз декларирах позицията на България, че въпреки това "Южен поток" остава водещ за страната ни. Стремили сме се да бъдем добър партньор, заради това сме информирали ЕС за всяка предприета стъпка, посочи Томислав Дончев. 

Оттук нататък нашата роля е заедно с европейските институции да устояваме позицията на Българи, отговори Дончев на журналистически въпрос. Няма да бъдем разменна монета в създадената се геостратегическа ситуация между Украйна и Русия. 

Министър Дончев подчерта, че страната ни се намира в периферията на Европейския съюз и се нуждае от подкрепа, особено при тази ситуация. 

Теменужка Петкова

Проектът "Южен поток" ще продължи само при спазване на европейското законодателство. За нас реализацията на този проект е важна. Той би осигурил осигуряването на нови работни места, както и диверсификация на страната. Но в момента по него има стартирала процедура от страна на ЕС. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Тя припомни, че "Южен поток" е блокиран по времето на бившия енергиен министър Драгомир Стойнев. ЕС блокира този проект, заради евентуални нарушения на европейското законодателство. Поставят под съмнение законността на сключеното споразумение между Русия и България. 

На второ място по какъв ред е определена компанията, която ще реализира проекта. И на трето място изборът на изпълнител, който ще строи проекта. В момента се установява има ли нарушения. 

Докато тази процедура не приключи българското правителство не може да предприеме каквото и да е, посочи министър Петкова. Ние сме "за" проекта. 

Попитана има ли риск газоподаването от Русия да бъде спряно, Петкова отговори: "Самият факт, че има стартирани процедури в ЕК, показва, че има открити нарушения. Длъжни сме да изчакваме позицията на ЕС. 

Доставките на газ от Русия са осигурени. Така че няма основание те да бъдат спрени, иначе би било нарушение на договора".