Позицията на Европейската комисия за проекта остава непроменена

Европейската комисия опроверга съвета на Владимир Путин, България да търси обезщетение за прекратяването на "Южен поток", предаде БНТ.

Няма правна рамка за компенсации

"Не съществува правна рамка за компенсации заради спирането на проекта за изграждането на газопровода "Южен поток", заяви на пресконференция говорителят на Европейската комисия по въпросите на енергетиката Ана Итконен.

Иткотен заяви, че сигурността и солидарността са основна част от европейския енергиен съюз, но отказа да коментира дали след изказването на Путин проектът е мъртъв.

Виж още: Русия се отказва от "Южен поток"

Без промени в позицията на ЕС

Позицията на ЕС не е променена, газопроводите в Общността трябва да бъдат строени и използвани по европейското законодателство. Тези, които са в противоречие с него, застрашават вътрешния пазар, посочи Итконен. Тя отбеляза, че на обявената за 9 декември среща на министрите на енергетиката на държавите от ЕС, които попадаха в трасето на тръбопровода, само ще бъде обсъдена новата ситуация "без нищо драматично".

Виж още: Мартин Димитров: Спирането на "Южен поток" е само маневра на Путин

Европейската комисия никога не е била против изграждането на проекта. Единственото настояване на ЕК е било да се спазва европейското законодателство, поясни Итконен.