Регистрирани са вече няколко случая, но опасност от епидемия няма

И тази зима в България ще има опасност от свински грип. Това заявява пред в. "Труд" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Две от пристигналите проби за изследване са именно на грипа от тип А - H1N1, познат като свински, а досега доказвахме предимно грип от типа Б", заяви проф. Кантарджиев.

Основният проблем - респираторните заболявания

Успокоителното е, че към момента опасност от епидемия няма, смята експерът. Най-често у нас сега се срещат респираторните заболявания.

"Най-честите два вида сред тях са бронхит в комбинация с болки в гърлото и дрезгав глас, а вторият тип - висока температура с болки в мускулите и отпадналост. Тези зарази отшумяват за около седмица, а специфично лечение няма. Приемат се медикаменти срещу високата температура, срещу болното гърло, за повишаване на имунитета", каза проф. Кантарджиев.

Най-много болни има 

Виж още: Над 1800 души годишно умират в България от грип

Най-много повалени от вируси са Плевенско, където болните са 205 души на всеки 10 000 от населението, Русенско - с 204 на 10 000, Врачанско, където този показател е 185, в Силистренско е 174, а в Софийска област - 154.

Средната заболеваемост за страната е 115 болни на всеки десет хиляди, показват данните на центъра. "Най-важното е болните да остават у дома да се лекуват, а не да заразяват и колегите си", посочи проф. Кантарджиев.