Индексът на корупция в България се е подобрил с два пункта спрямо миналата година

България запазва 69-ото си място от общо 168 държави в глобалния индекс на "Трансперънси интернешънъл" за възприятие на корупцията за 2015 г., публикуван на 27 януари.

Положението се подобрява, но пак сме последни в ЕС

Страната ни е с показател 41, което е с два пункта по-добре от резултата за 2014 г. и с още два пункта по-добре от този за 2013 г. и 2012 г.

Според индекса коефициент 0 показва, че в държавата няма никаква корупция, а коефициент 100 е най-корумпираната държава.

Въпреки продължаващия напредък, България продължава да държи последното място в Европейския съюз заедно с Италия (61-о място), Румъния и Гърция (и двете на 58-о място). Сред останалите държави в региона Турция и Македония заемат 66-о място, а Сърбия - 71-о.

Най-корумпирани и най-малко корумпирани

За втора поредна година според доклада най-малко корупция има в Дания. В класацията следват още Финландия и Швеция. Сред първите 10 в класацията попадат Нова Зеландия, Норвегия, Нидерландия, Швейцария, Сингапур и Канада.

Северна Корея и Сомалия си поделят последното място в класацията.

Германия се нарежда на 10-о място заедно с Великобритания, САЩ - на 16-о. Русия заема 119-а позиция и попада сред държавите с най-високи нива на корупция.

Спрямо предишни години подобрение се наблюдава в Гърция, Сенегал и Великобритания. Корупционните практики за последните 4 години обаче се увеличават в Либия, Австралия, Бразилия, Испания и Турция.