Центърът за култура и дебат "Червената къща" в София затваря врати

За 15 декември от 20 ч. е планирано събитието "Духът напуска тялото: Сбогуване с Червената къща".

В анонса му е посочено: 

"Кой има нужда от независими културни пространства в България днес? Центърът за култура и дебат "Червената къща" нямаше да съществува, ако през 2000 г. нямаше Министър на културата, който разбираше смисъла да има независими културни в пространства в София и който ни подкрепи в амбицията да възстановим занемарения държавен имот и да го превърнем в място, обитавано от културата, изкуствата и дебата. 

Жалко е, че оттогава до днес "изключението "Червената къща" не се повтори. А днес и Червената къща е принудена да затвори врати. Един разговор за усилието да изграждаш места на светлината и лекотата, с която сме готови да ги зачеркнем."

На 10 декември от 18 ч. ще бъде открита изложбата "Духът напуска тялото: Сбогуване с Червената къща". Тя е отворена за посетители от 11 до 23 декември, всеки ден, от 10 до 19 ч.

В анонса за изложбата се посочва още: 

"На 21 октомври 2004 г. Червената къща "Андрей Николов" отвори врати с изложбата "Духът намира тялото". Оттогава до днес представихме стотици дебати, лекции, спектакли, изложби, концерти, премиери на книги и създадохме своя многохилядна публика. Кой има нужда в България днес от независими културни пространства? Ще позволим ли духът да напусне тялото?"