Пет парчета бяха номинирани в новата категория от Европейските музикални награди на MTV

В селекцията попадна дебютният хит на Меган Трейнър All About That Bass, който наскоро оглави музикалните класации по цял свят и бе номиниран за "Грами" като песен и запис на годината.

Виж още: Кейти Пери с най-много номинации от MTV в Европа

20-годишната американка стана първата, която влезе в британската класация за сингли Топ 40 само със стрийминг, а с трите си седмици на върха е най-успешната изпълнителка на Острова за 2014 г.

All About That Bass, сравнявана с Beautiful на Кристина Агилера, й спечели място сред номинираните от MTV като "химн за самоприемането и вътрешната красота".

Видеоклипът е гледан над 350 млн. пъти в YouTube.

Алиша Кийс, която е бременна с второто си дете, бе кандидат за отличието с баладата си We Are Here, "призив за спиране на насилието навсякъде по света и ода за нашата обща човечност".

Излизането на сингъла през септември съвпадна с основаването на собственото й движение за мир и повече социална справедливост We Are Here Movement.

Инициативата набира дарения и популяризира 12 различни каузи, сред които правата на хомосексуалните и расовото неравенство в американската правосъдна система.

Певицата даде и личен пример, като дари 1 млн. долара собствени средства и позира за кампанията гола, със знака на мира, изрисуван върху корема й...

Очаквано в списъка на петте най-добри песни с послание попадна и We Exist на канадската група Arcade Fire, която разглежда темата за сексуалната идентичност с участието на актьора от "Невероятният Спайдърмен" Андрю Гарфилд.

Номинирана в категорията бе и Take Me to Church на ирландеца Хозиър, която също засяга проблема с хомофобията в различни точки на света, по-специално в Русия - и е номинирана за "Грами" при песните на годината.


Гласуването в социалните мрежи отреди наградата от церемонията в Глазгоу на 9 ноември да получи Бийонсе с Pretty Hurts, посветена на "света, в който живеем, с неговата вманиаченост по външния вид на хората и негативното влияние върху чувството ни за самоуважение".