Светът отбелязва 100 години от рождението на Франк Синатра, а ние почитаме "любимия певец на американската мафия" с някои от най-известните песни в репертоара му. Приятно слушане!

Това е светът на Франк, ние просто го населяваме, казвали съвременници на Синатра (1915-1998), признавайки неговото място като алфа-мъжкар в музикалната йерархия. Той дебютира в далечната 1937 г., първият му албум The Voice of Frank Sinatra излиза през 1946 г., а кариерата му обхваща цели шест десетилетия, почти до края на ХХ век.

Преди него само Бинг Кросби, изпял класиката White Christmas, има подобен статут на попзвезда, а в тяхното дуетно изпълнение дори наглед детска песничка като Jingle Bells звучи като евъргрийн.

Записът е от празничното им предаване Happy Holidays from Bing and Frank от 1957 г., когато излиза и коледният му албум A Jolly Christmas.

Емблематичната му песен My Way, която звучи като обобщение на цялата му кариера на сцената и екрана, той шеговито определя като "химна на Съединените щати". Всъщност мелодията е френска, а англоезичният текст е дело на колегата му Пол Анка.

Немалко песни от репертоара му са джаз стандарти или "Мотаун" хитове, записани от маса други певци - като For Once In My Life, известна най-вече във версията на Стиви Уондър.

I've Got You Under My Skin, написана от Коул Портър в средата на 30-те, става другата музикална емблема на Синатра, който я изпява за първи път през 1946 г., в седмичното си радиопредаване, а през 1993-та - и като дует с Боно от "Ю ту".

Музикалната тема от филма на Мартин Скорсезе "Ню Йорк, Ню Йорк (1977) се изпълнява от Лайза Минели, но във версията на Франк става своеобразен химн на Града, който никога не спи.

Музиката и текстът са съответно на Джон Кандър и Фред Еб, автори на мюзикъли като "Чикаго" и "Кабаре".

Киноманите ни напомнят да не забравяме и актьорската му кариера - той е Дани Оушън преди Джордж Клуни в оригиналния "Бандата на Оушън", а с поддържащата си роля в "Оттук до вечността" (From Here to Eternity, 1953) печели "Оскар".

Разбира се, неговата стихия са мюзикъли, а другата му известна песен за Ню Йорк е от екранизацията на On the Town (1949) на Ленард Бърнстейн. Там на Синатра партнират Джулс Маншин и знаменитият Джийн Кели.

Завършваме с една приспивна песен (с музиката на Брамс, по която има и български текст) от филма Anchors Aweigh (Вдигай котва) от 1945 г., където 30-годишният тогава Франк е в моряшка униформа.

Той е носител на няколко награди "Грами", но единствената му статуетка в най-престижната категория за запис на годината е за Strangers in the Night (1966).