Описани в уводния материал от новия брой на седмичника "168 часа"

Усложнената ситуация в Сирия и втвърдяването на тона между Русия и Турция съживи страха от нова световна война. Опасенията от глобален ядрен конфликт вече завладяха не само обикновените хора, а все по-често политически лидери и военни анализатори я споменават в изказванията и анализите си.

В същото време пророчество на Ванга за завладяване на Европа от мюсюлманите и в крайна сметка заличаването на Стария континент през следващата година също предизвика световна новина.

По принцип след нападенията в Париж думата "война" трудно може да бъде избягната. Затова и президентът на Франция Франсоа Оланд определи атаката като "акт на война, воден от армия от терористи". Папа Франциск също описа настоящата ситуация като "дял от поетапна Трета световна война". От своя страна Владимир Путин след свалянето на руския "Су-24"

разпореди на въоръжените си сили да се готвят за Трета световна война

Преди десетина дни руският президент направи това в отговор на предупреждението на своя министър на отбраната Сергей Шойгу, че може да се очаква Сирия да стане главно бойно поле между НАТО и Русия. Във връзка с рапорта на Шойгу Путин получи уверенията на израелския премиер Бениамин Нетаняху, че Израел няма да се намесва във война между Русия и САЩ в Близкия изток.

Все пак доколко реална е опасността от избухването на Трета световна война и с какви средства ще се води тя?

Виж още: Третата световна война ще се води между САЩ и Китай

Най-голямото притеснение е, че при включването на две или повече от великите сили в конфликта съществуващият в момента в света

огромен ядрен арсенал, който се изчислява на приблизително 17 хил. атомни бойни глави

няма как да не бъде използван. Според военните разчети такава война би могла да бъде започната по случайност, агресивно, превантивно или като ответен удар.

Под "случайно" се разбира техническа грешка - тъй като САЩ и Русия имат системи за ранно предупреждение, които автоматично изстрелват на ракетите още преди да бъде потвърдена ядрена атака, всяко напрежение между тях може да доведе до масирана ядрена война в рамките на 30 минути без значение колко неверен е бил поводът.

Виж още: Жириновски предвеща Трета световна война

Агресивната война е, когато една или повече нации решават да използват оръжие срещу ядрени, военни, индустриални или цивилни цели на противника като първи удар. Под превантивна война експертите имат предвид ситуация, в която една или повече държави вярват, че друга ядрена нация е на път да използва атомно оръжие, което може също

да доведе до "превантивен удар" и да подпали световен конфликт

Ответният удар е използване на ядрени оръжия в отговор на ядрена атака или друг вид нападения с конвенционални, биологични или химически оръжия.

Виж още: Когато Адът слезе на Земята...

При това някои говорят за "ограничена ядрена война", но има много голяма вероятност всяка ядрена война бързо да ескалира и да излезе извън контрол. Причината е, че при такива кошмарни сценарии винаги

важи принципът "използваш или ги губиш",

защото, ако не използваш ядрените оръжия, няма гаранция, че противниковата страна няма да го направи първа и да унищожи твоя арсенал от тях. Освен това изчисленията на известни учени и еколози показват, че дори и при само 100 изстреляни съвременни ракети с ядрен заряд последствията за планетата ще бъдат катастрофални и в много кратък период радиацията и промените в климата ще се окажат гибелни за оцелелите, ако изобщо има такива.

В момента 14 държави имат ядрени арсенали на своя територия. Освен страните - постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай, ядрено оръжие казват, че притежават също Индия, Пакистан и Северна Корея. Ракети с ядрени бойни глави на НАТО са разположени още в Белгия, Германия, Италия, Нидерландия и Турция. С голяма увереност се твърди, че Израел също притежава атомно оръжие.

Виж още: Турция разработва атомна бомба?

Най-общо съществуват шест сценария за започването на Трета световна война, но те едва ли са изчерпателни, обяснява "168 часа". Американски, руски и военни стратези на други ядрени сили отдавна разработват такива мрачни възможности. Първите три от тях:

Сценарий 1

Този вариант е колкото нелеп и ужасен, толкова и елементарен - САЩ или Русия погрешно интерпретират информация от системите си за сигурност и това води до атака с ракети с ядрени бойни глави. За съжаление тази възможност е много реалистична, а и в миналото на няколко пъти за малко не става причина за война.

Сценарий 2

САЩ или Русия заплашват или участват във военна агресия срещу малка страна. Пример за това може да бъде ангажирането на САЩ в тотален конфликт в Близкия изток или отказът за изтегляне на руските войски от Грузия. Американците бомбардират превантивно някои цели, което води до ответен

удар от страна на Русия върху европейските съюзници на САЩ

или Израел. Европа отвръща на руския удар, а САЩ нападат Китай, за да унищожат всички ядрени запаси на потенциалните си врагове (още от времето на Студената война американската военна стратегия включва водене на война на два фронта едновременно). Израел отвръща срещу Русия и инициира актове на отмъщение срещу ислямските страни, като напада с атомни бомби столиците им.

Сценарий 3

Израел атакува иранските ядрени съоръжения и/или Ливан и Сирия, които отвръщат на удара с масивни конвенционални ракети и дори някои химически или биологични оръжия. Израел отговаря с ядрени удари срещу арабите и Пакистан. Пакистан, от своя страна, отвръща и превантивно атакува "израелския съюзник Индия".

Израел стартира опцията "Самсон" за наказване на арабски и мюсюлмански държави. Този секретен план е кръстен на библейския герой, който събаря колоните на филистимски храм, за да падне покривът му върху враговете на евреите, макар че под него загива и самият той. Предполага се, че отчаяното отмъщение е възможно,

дори и голяма част от територията на Израел да е поразена,

тъй като ядрените оръжия, които притежава еврейската държава, може да бъдат изстреляни и от морето.

При това е напълно възможно руските регионални сили също да започнат с ответни мерки срещу Израел, но той е съюзник на САЩ, затова американците и техните европейски съюзници се включват във войната, като удрят руски цели и същевременно се опитват да неутрализират ядрения потенциал на Китай.

А самият Китай в отговор използва остатъка от ядрените си оръжия срещу Русия, САЩ и Индия.

Сценарий 4

Терористи или някаква неизвестна нация организира експлозия на едно или две ядрени оръжия в Русия, Израел или САЩ. Русия и САЩ се обвиняват взаимно и ескалиращото напрежение води до взаимни "ответни" атаки, вкл. и на Европа.

Ако Русия атакува Израел, Израел незабавно може да инициира актове на отмъщение срещу арабските и мюсюлманските столици, а вероятно и срещу самата Русия. Русия и САЩ изпреварващо атакуват Китай, а Индия и Пакистан превантивно се сблъскват помежду си, за да унищожат ядрените и военните способности на противника си.

Сценарий 5

Китай нахлува в Тайван. САЩ дават на китайските сили ултиматум да се оттеглят, който е игнориран. Американците използват ядрени оръжия, за да прогонят китайската армия и да унищожат нейния ядрен арсенал. Китай отговаря на ударите на САЩ и изстрелва ракети срещу Тайван.

В същото време някои нервни или шовинистично настроени руски командири на ракетни поделения нанасят удари по Европа, САЩ и Израел, които, от своя страна, също отговарят на атаката. Израел започва отмъстителни удари срещу арабски и мюсюлмански столици. Пакистан, Индия и Китай си разменят превантивни ядрени удари.

Сценарий 6

Индийско-пакистанска размяна на ядрени удари също може да предизвика световна ядрена война. До нея може да се стигне след мюсюлмански или хиндуистки бункове, или сблъсъци в Кашмир, които да ескалират до превантивни ядрени удари между Индия и Пакистан.

Почувствала се измамена, Индия може да атакува с ядрено оръжие близкия до Пакистан Китай, който отговаря с масирани удари. Руските комуникации са засегнати от мощните електроимпулси, което води до изпускане на ограничен брой руски ракети срещу Европа и Китай.

САЩ отговарят на Русия и отделно атакуват Китай, за да унищожат ядрения му арсенал.

Източник: 168chasa.bg, автор: Иван Бутовски