За подозренията на германското разузнаване съобщава в. "Ди Велт"

Германското разузнаване подозира Турция, че работи върху програма за атомно оръжие, затова то е активизирало дейността си там. Това пише в германския вестник "Ди Велт" военният експерт Ханс Рюле, според когото и други западни разузнавания имали същите данни.

Знаците, че новоизбраният президент Ердоган се стреми към атомна бомба и ракети със среден обсег, са доста ясни, смята Рюле. Турция следвала иранския модел и разработвала програмата си под прикритието на строеж на атомни централи.

Официално Анкара твърди, че тъй като индустрията й се разраства, има нужда от повече ток. През 2011 г. Турция е дала поръчка за 15 млрд. евро на "Росатом" за строеж на атомни реактори на брега на Средиземно море, на 300 км от Анталия. През 2013 г. е сключен такъв договор за 17 млрд. евро и с френско-японски консорциум.

И в двата договора Турция не иска фирмите да извозват ядрения отпадък. Това е събудило подозренията на чуждите разузнавателни служби, тъй като никоя държава не се отказва от извозването на атомен боклук, освен ако не възнамерява да го използва за други цели.

Според германското разузнаване, като лидер на управляващата партия в Турция и дългогодишен премиер, Реджеп Таип Ердоган наредил още през 2010 г. да се построят съоръжения за обогатяване на уран. Други смятат, че страната разполага с множество такива центрофуги.

От "Ди Велт" припомнят, че южната ни съседка се е замесила и в аферата с пакистанския ядрен контрабандист Абдур Кадир Хан, който достави през периода 1987-2002 г. подобни съоръжения на Иран, Северна Корея и Либия. Официално обаче Анкара отрича да има такива намерения.

Източник: Блиц