"Мангаляан" е дебютната междупланетна мисия на Индия и я превърна в четвъртата космическа сила в света - след САЩ, Европа и Русия, - които изследват на място Червената планета

"Мангаляан", или Mars Orbiter Mission (MOM), е построен за по-кратко време и с едва 1/10 от средствата, които поглъща идентичен космически апарат на САЩ. Теглото му е 1337 кг.

Виж още: Индийската космическа мисия до Марс струва по-малко от холивудски филм

Името Mangalyaan идва от санскрит и означава "кораб до Марс". Апаратът бе изстрелян от индийската агенция за космически проучвания ISRO миналата есен и до крайната си цел измина около 780 млн. километра.

На 24 септември той навлезе в орбита около Червената планета, където се очаква да остане в продължение на няколко месеца. Така мисията му - да демонстрира и изпробва подготовката на страната за междупланетни полети - успя, и то от първия път, което не е постигано от други държави.

Министър-председателят Нарендра Моди определи успеха като "исторически". От всички 51 подобни мисии в различни части на света едва 21 са се оказвали успешни, припомни индийският премиер. Да постигате невъзможното ви стана навик, поздрави той учените, работили по проекта.

Според него постижението им е 1000 пъти по-значимо от победите на националния отбор по крикет - и всяко училище и университет в страната трябва да отдели пет минути, за да по отпразнува.

Индия може да се окаже първата нация, която да разкаже на света за наличието на метан на Марс, и трябва да помним, че качествата на нашите учени са наследени от предците ни, дали на света нулата, предсказвали точно затъмнения, откривали местоположенията на планетите, допълни Моди, . 

Междувременно всеки може да си направи селфи с 3D модел на "Мангяляан" благодарение на мобилното приложение Smartur, което действа на принципа на очилата на "Гугъл" с добавена реалност.