Прогнозата направи финансистът Джордж Сорос по време на конференция

Американският милиардер Джордж Сорос, основател на фондация "Отворено общество", прогнозира, че конфликтът между Китай и САЩ може да ескалира до Трета световна война

Такъв сценарий според него би бил възможен, ако Китай ориентира икономиката си към вътрешните нужди на страната. След това китайските чиновници ще се нуждаят от външен конфликт, за да се задържат на власти.

Ако в този случай Китай, с подкрепата на Русия, нападне Япония, която се явява военен съюзник на САЩ, планетата ще се окаже на прага на нова световна война, предупреди Сорос по време на конференция в Световната банка.

За да се избегне подобен катастрофален развой, той посъветва САЩ незабавно да направят юана част от валутната кошница на Международния валутен фонд (МВФ), а Китай - да отстъпят пред натиска върху икономиката си и нейното преобразуване, оказван от американската страна.

80-годишният предприемач е убеден, че геополитическото бъдеще на света зависи от състоянието на китайската икономика и нейната траектория. Той е скептичен, че Китай и САЩ ще достигнат лесно до съглашение, но е убеден, че алтернативата е "много неприятна".

Според западни издания същинските опасения от "реалната опасност Китай да се съюзи с Русия в политическо и военно отношение". За 9 май сред гостите на Владимир Путин в Москва беше китайският президент Си Дзинпин, елитни военни части от Китай също взеха участие в парада, а вечерта двамата държавни глави изгледаха заедно празничния музикален спектакъл на Червения площад.

Виж още: Парадът в Москва събра 30 световни лидери

Източник: РИА "Новости"; Market Watch