За времето на ремонтите, които засягат 15 районни общини, няма да се начисляват сметки за топла вода

"Топлофикация София" започна едновременно подмяната на 37 км тръби, както и основни ремонти в ТЕЦ "София-Изток", съобщиха от дружеството, като уточниха, че извършват толкова мащабни ремонтни дейности. Докато се подменят участъците по мрежата, ще се извършват и основните ремонти в ТЕЦ "София-Изток". 

Топлопроводите в София са изградени основно през 70-те и 80-те години. Тръбите имат живот около 25 години, а при добра поддръжка той може да се удължи до около 30 години. Техническите изисквания ни задължават да подменяме ежегодно около 30 км от топлопроводите, обясняват от "Топлофикация".

Така досега от 990 км топлопреносна мрежа са рехабилитирани едва 150 км. Основна причина за това през годините е била липсата на достатъчно средства, която налага годишно да се подменят само по 10-12 км. Изключение прави 2013 г., когато са рехабилитирани 32 км от мрежата. 

"Именно остарелите тръби са причината за честите аварии в системата. В тази връзка компанията кандидатства с проект за повишаването на енергийната ефективност при преноса на топлинна енергия, който получи безвъзмездна финансова помощ от Международен фонд "Козлодуй". Така ще имаме възможност да рехабилитираме над 100 км тръби до 2017 г.", коментира председателят на Съвета на директорите на "Топлофикация София" ЕАД инж. Любен Параланов и добавя:

"Осъзнаваме сериозното неудобство, което създаваме на столичани, и наистина съжаляваме. Но в същото време този процес е от изключителна важност и не може да бъде отлаган повече, отново в интерес на клиентите."

Новите тръби, които ще бъдат положени по трасетата, са предварително изолирани с пенополиуретан и отговарят на европейските норми за качество.

Планираната подмяна на 37-те км тръби ще бъде извършена докъм средата на септември в 15 районни общини: Подуене, Красно село, Лозенец, Триадица, Красна поляна, Люлин, Възраждане, Надежда, Илинден, Връбница, Сердика, Овча купел, Изгрев, Младост, Студентски град.

Сроковете за спиране на топлата вода са различни, като стремежът е най-дългият да бъде около 40 дни - там, където се подменят главни магистрални топлопроводи.

За да се минимизира неудобството за столичани от липсата на топла вода, паралелно с подмяната на тръбите ще бъдат изпълнени и неотложни ремонти на съоръжения в ТЕЦ "София Изток", което налага спиране на централата в периода 15-30 август.

Графикът за ремонтните дейности ще се обновява периодично в сайта www.toplo.bg и ще бъде периодично обновяван, а клиентите могат да направят справка за предстоящите ремонти и в колцентъра на телефон 0700 11 111, където от следващата седмица ще се пускат автоматични съобщения за сроковете на спиране на топлата вода в различните квартали.

Законовите изисквания са фирмата да уведомява своите абонати за ремонтите и спиранията на топлата вода минимум 15 дни предварително. Съобщения за плановите годишни ремонти, които засягат отделните квартали, ще се публикуват и в месечните сметки, за да достига информацията персонално до всеки абонат.

Същевременно от "Топлофикация София" напомнят на своите клиенти през времето на ремонта да не източват вода от топлия кран, за да не натрупват излишни показания на съответния водомер.