Премиерът призова реформаторите да направят вътрешнопартийните си срещи и да изберат нов правосъден министър

Ако Реформаторският блок разклатят коалицията и излязат от управлението, ще зарежем стабилността и ще отидем на предсрочни парламентарни избори заедно с президентски. Това заяви в интервю за "Дарик" премиерът Бойко Борисов.

"Безумие е сега през зимата да правим предсрочни, после президентски избори. До есента ще управляваме в малцинство с Патриотичния фронт и АБВ", обясни той.

Според Борисов другият вариант е предсрочни избори веднага - февруари или март и дотогава безвремие и всичко спира. Март има парламентарни избори подреждат ни хората, но вече ГЕРБ и РБ няма да имат срещи, те няма да участват повече в общо правителство, аз с ДПС коалиция няма да направя, въпреки техните опорни точки (на реформаторите - бел.ред.) това да говорят, коментира премиерът, като допълни, че за сметка на това не изключва БСП като партньор.

Виж още: Плевнелиев: Не ми се прави трето служебно правителство

В същото време отбеляза, че истинската му надежда е ДСБ като преценят днес, че убиват стабилността и тласкат страната към хаос, да си дадат сметка с кого ще управляват. Пожелавам им да станат първа политическа сила на предсрочните избори, но с кого ще направят правителство, с кой ще управляват, коментира Борисов.

Затова като се съберат довечера, тези всички сценарии да ги разиграят, препоръча им той. Аз съм им дал дума, че правителството ще изкара целия си мандат и че няма да го преформатирам с други партии, заяви още Борисов.

"Предложението за министри, и тук искам да обърна специално внимание, че ние за квоти не сме говорили, въпреки голямата разлика в резултатите, които имах Реформаторския блок и ГЕРБ на изборите, а търсехме възможно най-подходящи хора за определените постове", посочи Борисов. 

"След като си минат събранията или срещите, които имат партиите в РБ , надявам се вторник да се съберем и да определим новия министър. Разбира се, че аз като премиер имам последната дума, но в случая кандидатурата трябва да бъде от двете партии, които са в коалицията. Разбира се би било добре и Патриотичния фронт и АБВ, които ни подкрепят, също да я одобряват", каза още премиерът.

Виж още: Цацаров: Съдебна реформа не се прави със скандали

Според него думата на 2015 г. е "стабилност". "Винаги съм я повтарял, защото в такъв раздробен парламент и тежка конфронтация между политическите партии, с обща воля успяхме да постигнем тази стабилност."

Източник: "Дарик"