"Джоуи" ("Приятели"), "Фрейзър" ("Бар Наздраве"), "Обадете се на Сол" ("В обувките на Сатаната"), "Хотел Елеон" ("Кухня") и новият The Good Fight ("Добрата съпруга") са само част от "издънките", т.нар. spin-offs, на популярни поредици...

Тази неделя Кристин Барански се завръща като адвокат Даян Локхарт в продължението на "Добрата съпруга", който приключи миналата пролет след осем сезона.

Една от най-популярните юридически драми продължава година по-късно, вече под заглавие The Good Fight, с нови лица и някои от познатите вече герои.

Поводът е идеален да си припомним още "дъщерни" сериали, т.нар. spin-offs, с герои от популярни поредици.

Акцентът е поставен върху героите, които "прелитат" от сериал на сериал, поради което пропускаме многобройните версии на криминални драми като "От местопрестъплението", "Закон и ред" и "Военни престъпления" / "Морски детективи" (самият той произлязъл от "Военна прокуратура"), фантастичните поредици "Стар трек" и "Старгейт", както и разклоненията за общинските служби в Чикаго: "Пожарникарите от Чикаго", които бяха последвани от "Полицаите от Чикаго", спешните медици в "Лекарите от Чикаго" и прокурорите от предстоящия Chicago Justice.

Иначе вероятно най-известният spin-off на малкия екран е анимационният сериал "Розовата пантера", който тръгва от рисуваните надписи на игралните филми за инспектор Клузо.

Някои други подобни сериали и персонажи са:

1. "Джоуи" с Джоуи Трибиани от "Приятели"

Героят на Мат Льоблан е актьор и се мести от Ню Йорк в Лос Анджелис, където кариерата му процъфтява... едва два сезона.

Виж още: Приятели 2016 - къде са шестимата актьори от сериала днес

2. "Фрейжър" с д-р Фрейжър Крейн от "Бар Наздраве"

След като бракът на д-р Фрейжър Крейн се разпада, той се мести в Сиатъл, където заживява при баща си и започва да води радиопредаване, в което му гостува дори Бил Гейтс... Психиатърът, игран от Келси Грамър, става толкова популярен, че самостоятелният му сериал продължава цели 11 сезона (1993-2004), колкото и оригиналът от 1982-93 г.

3. Angel с вампира Ейнджъл от "Бъфи, убийцата на вампири"

През 1999-2004 г. Дейвид Бореаназ ("Кости") играе пет сезона в сериала на Джос Уедън, който продължава историята на персонажа му от "Бъфи, убийцата на вампири" като частен детектив в Ел Ей.

4. "Хотел Елеон" със Сеня и други герои от "Кухня"

Макар и без мустакатия главен готвач Виктор Петрович патилата на персонала в хотел "Елеон", където се развиваха последните два сезона от "Кухня", продължиха - този път с криминална нишка и фокус върху всекидневието на камериерките, рецепционистите, пиколото, техническата поддръжка и, разбира се, управителите.

Виж още: "Кухня" продължава с нов хотелски сериал

5. "Обадете се на Сол" с адвокат Сол Гудман от "В обувките на Сатаната"

След финала на "В обувките на Сатаната" актьорът Боб Оудънкърк получава свой собствен сериал - предистория на героя му.

6. "Частна практика" с д-р Адисън Монтгомъри от "Анатомията на Грей"

След като се развежда с д-р Блян (Патрик Демпси) и го оставя на Мередит Грей, гинеколожката, играна от Кейт Уолш, си тръгва от Сиатъл и постъпва на работа в частна клиника в Ел Ей - за цели шест тв сезона.

Виж още: "Анатомията на Грей" в 22 любопитни факта

7-9. "Торчуд" с капитан Джак Харкнес, "Приключенията на Сара Джейн" със Сара Джейн Смит и K9 с робокучето от "Доктор Ху"

Той е красив и бисексуален - като актьора Джон Бароуман, който тук изоставя певческата си дарба, за да спасява Земята от извънземна заплаха като пътешественика във времето Джак Харкнес начело на екипа от института "Торчуд" в уелската столица Кардиф.

Покойната вече Елизабет Слейдън, която се е снимала в "Доктор Ху" още през 70-те, пък се завръща в ролята на Сара Джейн през 2006 г. и резултатът са още пет сезона, които се излъчват по детския канал на Би Би Си под заглавие The Sarah Jane Adventures.

Към подрастващите зрители е ориентиран и "K9" (2009-2010), посветен на робокучето, което се появява в най-дългия научнофантастичен сериал за първи път през 1977 г.

10. "Каприка" със сайлоните от "Бойна звезда Галактика"

Още една предистория, която обаче не се задържа в ефир повече от един сезон - вероятно защото я нямаше култовата блондинка Триша Хелфър, чиято най-нова роля е майката на Луцифер.

11. The Originals (Древните) с Клаус Микаелсон от "Дневниците на вампира"

Четвъртият сезон с древния герой на Джефри Морган излиза през март, след финала на оригиналния сериал, за който Нина Добрев се завръща като Елена Гилбърт.

12-13. "Светкавицата" и "Легендите на утрешния ден" с персонажи на "Ди Си комикс" от "Стрелата"

Уентуърт Милър и Доминик Пърсел са братя и главни герои в хитовата поредица "Бягство от затвора" - и си остават такива и в комиксовите адаптации "Стрелата", "Светкавицата" и "Легендите на утрешния ден".

14. I Am Weasel (Аз съм невестулка) с невестулката от "Крава и пиле"

Една от култовите анимационни комедии на "Картуун нетуърк" от края на 90-те, в която на мястото на кравата и пилето от оригинала са невестулка и маймуна.

15. "Адвокатите от Бостън" с Алън Шор и Тара Уилсън от "Адвокатите" / The Practice

Макар че се присъединяват към адвокатския сериал от 1997-2004 г. едва във финалните сезони, Алън Шор (Джеймс Спейдър от "Черният списък") и уволнената заради него Тара Уилсън (Рона Митра) се присъединяват към друга бостънска кантора, воглаве с колоритния Дени Крейн (Уилям Шатнър от оригиналния "Стар трек").

16. "Междузвездни войни: Бунтовници" с Империята от "Междузвездни войни: Войната на клонираните"

Още един опит на "Дисни" да си върнат всеки цент от вложените в покупката на "Лукасфилм" 4 млрд. долара. Екипажът на космическия кораб "Призрак" се изправя срещу Империята в анимационния сериал "Междузвездни войни: Бунтовници", където се появяват и персонажи от игралния филм Rogue One (2016), предистория на оригиналната Star Wars трилогия...

17. "Пази се от живите мъртви" със зомбитата от "Живите мъртви"

Разклонение на хорърдрамата, което се води предистория и "съпъстващ (companion) сериал", проследяващ ранните дни на зомби апокалипсиса.

18. "Шоуто на Кливланд" с Кливланд Браун от "Семейният тип"

Анимационният ситком на Сет Макфарлън върви вече 15 сезона, а междувременно един от персонажите му, чернокожият Кливланд, се уреди със собствен сериал за четири сезона - след което се завърна с родата си в "Семейният тип".

19. "Агент Картър" с първия от "Агентите на ЩИТ"

Сериалът "Агентите на ЩИТ" по комиксите на "Марвъл" произлиза от поредицата филми за Отмъстителите, а Хейли Атуел от "Капитан Америка: Първият отмъстител" продължи изявите си в сериала "Агент Картър" заедно с бащата на Тони Старк / Железния човек, игран от Доминик Купър.

Приключенията на Пеги Картър след края на Втората световна война (и предполагаемата гибел на нейния любим Стив Роджърс / Капитан Америка) бяха на екран едва два сезона, общо 18 епизода, а смъртта й на 95-годишна възраст беше анонсирана в "Агентите на ЩИТ" и "Първият отмъстител: Войната на героите".

Междувременно в ЩИТ влезе племенницата й Шарън Картър / Агент 13, играна от Емили ВанКамп (сериала "Отмъщението").