Въпреки че има сериозен интерес към медицинските университети у нас, се наблюдава сериозно застаряване на действително практикуващите лекари в България

Между 30 и 40% от българските лекари ще се пенсионират в в следващите 5 години. Това обяви ректорът на Медицински университет - Варна проф. Красимир Иванов след среща на ректорите на медицински висши училища с образователния министър Николай Денков.

Ръководствата на ВУЗ-овете се обединиха около идеята, че за да бъдат привлечени повече студенти, трябва да се запази балансът между прием и финансиране.

Според професор Красимир Иванов проблемите в системата на обучение на медицинските кадри са много, но пък желаещите да учат за лекари също са много.

"Определено медицината е търсена и то обективно, защото има дефицит от над 1 млн. лекари в Европа. За нашата страна той е още по-голям. Наблюдава се застаряване на съсловието. След пет-шест години около 30-40% от работещите лекари ще се пенсионират. Това е огромен проблем и затова трябва да бъдем подпомагани и насърчавани", каза проф. Иванов.

Той обясни, че има огромен интерес към медицинските ВУЗ-ове от страна на младите хора, като кандидатите за едно място са 8-10 души. Проф. Иванов изтъкна и прецедент в медицинските университети, който досега не се е наблюдавал в системата у нас - по трима чужденци да кандидатстват за място в български ВУЗ.

Министър Николай Денков обясни, че обучението в медицинските университети е на високо ниво. Само в два университета, обучаващи медицински кадри, се наблюдава намаление и то под процент на финансирането, а във всички останали медицински висши училища субсидията за календарната година е увеличена.

"Финансов проблем за медицинските университети няма, важно е през следващия период да видим как да използваме наличните ресурси, за да можем да развием и другите висши училища с техните направления", казва той.

Министър Денков посочи, че предстои среща между него и здравния министър Илко Семерджиев, на която ще бъдат обсъдени механизми за задържане у нас на студентите, които завършват медицина. Според Николай Денков част от мерките могат да бъдат специални стипендии и стажове за младите медици.

Източник: "Дарик"