Шестият "Терминатор" връща на екран 62-годишната Линда Хамилтън в култовата й роля от първите два филма, режисирани от Джеймс Камерън, който този път е само продуцент. Отново на линия е и Арнолд Шварценегер!

Арнолд Шварценегер, който това лято навърши 72, е отново на екран като базовия модел терминатор Т-800 в шестия филм от поредицата, по кината у нас от този петък, 25 октомври.

На първия плакат за "Терминатор: Тъмна съдба" обаче бе поставена 62-годишната Линда Хамилтън. Тя се завръща в ролята на Сара Конър от оригиналния "Терминатор" (1984) и продължението му "Терминатор 2: Денят на Страшния съд" (1991), режисирани от бившия й съпруг Джеймс Камерън. 

Макар че в третия филм ("Възходът на машините", 2003 г.) видяхме Арни да изнася ковчега й, този път анонсът е: "Добре дошли в деня след Страшния съд" - макар че технически действието е пренесено в наши дни, близо три десетилетия по-късно. 

Вторият трейлър се появи тъкмо за годишнината от тази дата - 29 август 1997 г.

На Хамилтън и Шварценегер партнират няколко нови актьорски попълнения, сред които други две бойни мацки: Макензи Дейвис ("Блейд рънър 2049", сериала "Спри и се запали") като войник от бъдещето, хибрид между машина и човек - и колумбийската актриса Наталия Рейес (сериала "Кумбия нинджа") в ролята на Дани Рамос. 

Именно нейната латиногероиня е съвременната Сара Конър, която трябва да бъде защитена от поредния, още по-усъвършенстван терминатор, пратен от бъдещето, за да я убие. Той се играе от американеца с мексиканска кръв Габриел Луна (актуалния Призрачен ездач в киновселената на "Марвъл комикс"), а характеристиките му напомнят втечняващия се Т1000 на Робърт Патрик, който приемаше различни самоличности.

Този път моделът е Рев-9 и умее да се раздвоява, като отделя високотехнологичната си плът от металния ендоскелет.

Предишният, пети филм в поредицата, "Терминатор: Генисис" (2015) със звездата от сериала "Игра на тронове" Емилия Кларк, беше окачествен като провал. Шестата част обаче заличава неуспешните продължения и се явява директно продължение на "Терминатор 2: Денят на Страшния съд", също като сериала "Хрониките на Сара Конър" (2008-2009), с бъдещата звезда от "Игра на тронове" Лена Хийди в заглавната роля.

Режисьор на "Терминатор: Мрачна съдба" е Тим Милър ("Дедпул"), а сценарият идва от Дейвид Гойър, който стои зад "Батман" трилогията на Кристофър Нолан и последвалите два филма със Супермен "Човек от стомана" и "Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта". Негови съавтори са Били Рей (сериала "Последният магнат") и Джъстин Роудс.

Самият Джеймс Камерън, затънал в работата по няколкото продължения на "Аватар", е продуцент, но е участвал и в разработването на сюжета.

Някои критици похвалиха филма като най-близък до оригинала и първото му продължение, с директни препратки към култови сцени, но други го определиха като "генеричен" и бяха категорични, че тази поредица трябва да приключи час по-скоро.