Светът на най-комерсиалния и гледан моторен спорт винаги ни е предлагал големи порции зрелища и оспорвана битка за спечелване на шампионата.

И макар съревнованието между отделните отбори в битката за титлата при конструкторите да носи своя особен заряд, борбата за престижния трофей при пилотите е още по-ожесточена. Това важи с пълна сила особено за последните няколко сезона във Формула 1, макар и един пилот да доминира в последно време. Това, разбира се, е Люис Хамилтън.

Англичанинът си завоюва мястото сред най-добрите пилоти в историята на този спорт, след като успя да спечели цели пет титли от световния шампионат. Последната от въпросните пет титли дойде през сезон 2018, когато Хамилтън надви по безапелационен начин своя пряк конкурент за титлата Себастиан Фетел. Именно германецът е една от основните заплахи за оформящата се хегемония на Люис във Ф1 в хода на последните няколко сезона.

Пилотът на "Ферари" обаче изобщо не е единствената заплаха, надвиснала върху похода на Хамилтън към евентуалното спечелване на трета поредна и общо шеста титла в шампионата. Въпреки че през настоящия сезон наблюдаваме англичанина в познатата му светлина, колкото и да е странно, пряката конкуренция за него идва не от Фетел, а от неговия съотборник в "Мерцедес" Валтери Ботас. Финландецът прави страхотен сезон до момента, като определено обърква сметките на големите фаворити.

Съответно, ако хвърлим бърз поглед към дадените Формула 1 залагания за шампион при пилотите през 2019-а, ще видим, че Ботас е плътно зад Хамилтън от гледна точка на коефициентите. Така след четири старта шансът на англичанина да спечели поредна титла е оценен на 1.57, докато коефициентът за краен успех на финландския пилот е точно 3.50. Далеч зад пилотите на "Мерцедес" пък са Шарл Леклер и Себастиан Фетел, като и двамата са с еднакви коефициенти - 15.00.

Няма съмнение, че първите няколко старта във Формула 1 за календарната 2019-а ни показват, че болидите на "Мерцедес" са плашещо бързи. Но германските машини също така са и много надеждни, като всичко това позволява на Валтери Ботас и Люис Хамилтън да оставят съперниците им далеч зад себе си във временното класиране при пилотите.

Затова и двамата успяха да затворят първите четири старта на шампионата с двойни победи, като съперничеството, което се заформи между тях впоследствие, поставя хегемонията на английския пилот под въпрос.

И поне към момента се очертава Валтери Ботас да бъде главния конкурент на Хамилтън в похода му към поредната титла. След цели два сезона, когато Ботас бе в твърдата роля на втори пилот, който се съобразяваше с инструкциите на отбора, той явно изглежда вече готов да се противопостави на именитие си съотборник. За това говори и неговата втора победа от първите четири кръга през сезон 2019, като на старта в Баку финландецът остави след себе си именно Хамилтън, показвайки сериозните си намерения за шампионския трофей при пилотите.

Дали именно Валтери Ботас няма да се окаже препъникамъка за Хамилтън в търсенето на шеста титла? Предстои да разберем, защото до края на този шампионат остава още много време. Но с представяне като това до момента финландецът красноречиво и ясно показва, че ще се бори за титлата.