13 партии, осем коалиции и шестима независими кандидати се състезават за български представители в Европейския парламент

21 държави от Европейския съюз гласуват на евроизборите тази неделя, 26 май. В България избираме 17 евродепутати от 13 партии, осем коалиции и шестима независими кандидати. Изборният ден у нас започнa в 7 ч. и приключва в 20 ч.

По-сериозни проблеми създава машинното гласуване, което е напълно отменено в седем избирателни секции в различни градове на страната, информира БНТ.

Гласуването в чужбина също протича нормално в общо 191 секции, разкрити в 64 държави по света. Най-много те са в Германия и Великобритания (по 24), в Испания (16) и Гърция (13) секции.

15,47% е била избирателната активност за страната към 13 ч., по-ниска в сравнение с евроизборите през 2014 г., когато е била 19,05%. Най-много избиратели към 13 ч. са подали вота си в Перник - 22,21%, а най-ниска е била активността в 24-ти избирателен район в София (11,01%) и Пловдив (11,21%). 

Получени са 71 броя жалби и сигнали, от тях 11 за проблеми с машинното гласуване, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев в средата на изборния ден. В 10 избирателни секции машинното гласуване е преустановено.

Ако все още не знаете къде е вашата секция, вариантите за проверка са няколко - през сайта на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), чрез есемес с цифрите от ЕГН-то ви или с безплатно обаждане по телефона.

При гласуване с хартиена бюлетина вотът се отбелязва със син химикал, а знакът в предпочетеното квадратче трябва да е "хикс" или "ве".

В бюлетината с номера от 1 до 27 са подредени според жребия партиите, коалициите и независимите кандидати. Последното квадратче е за опцията "не подкрепям никого".

Втората графа е за преференциите, като там за първи път номерата им са с единица отпред - от 101 до 117, за да не бъркат с номера на кандидатските листи. Машинното гласуване, което се прилага в над 3000 секции като алтернатива на хартиената бюлетина, улеснява отбелязването на преференция, тъй като показва и името на кандидата, когото сте предпочели.

Процедурата отнема по-малко от минута: получаваме една от общо три смарт карти, поставяме я в машината и бюлетината излиза на екрана. Избираме, виждаме предварителен преглед, гласуваме, излиза разпечатка, която пускаме в отделна кутия.

Източник: БНТ