БСП, ДПС, ВМРО и "Демократична България" също изпращат депутати в Европейския парламент

ГЕРБ печели вота за новите 17 български евродепутати с близо седем пункта преднина над основния си опонент, сочат първите резултати от паралелното преброяване, оповестени от социологическите агенции след края на изборния 26 май.

Според предварителните резултати от всички обработени секционни протоколи в ЦИК към 7 ч. партията на Бойко Борисов води убедително пред БСП, като съотношението между двете водещи политически сили е 31,07% на 24,26%.

След тях се нареждат ДПС с 16,55%, ВМРО със 7,36% и коалицията между ДСБ и "Да, България" под името "Демократична България" с 6,06%.

Сравнението с евровота през 2014 г. показва, че ГЕРБ и ДПС общо взето са запазили резултата си, който тогава е бил съответно 30,4% и 17,27%, а БСП са регистрирали ръст спрямо тогавашните 18,93%. Спад се отчита в процентите за ДПС. Преди пет години ВМРО са имали 10,66% подкрепа, но в коалиция с "България без цензура", Земеделския народен съюз (ЗНС) и "Гергьовден". Реформаторският блок на партии от традиционната десница като СДС и ДСБ тогава е получил приблизително същият резултат, 6,45%.

Виж още: Как ще изглежда Европарламентът през 2019-2024 г.

И сега бариерата за влизане в Европейския парламент успяват да прескочат едва пет формации. Под прага, който на тези избори е 5,88%, остават "Воля - Българските родолюбци" на Веселин Марешки с 3,6% и бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева (1,58%), която неотдавна беше осъдена на 20 години затвор, но пусната под домашен арест, докато тече обжалването на присъдата. Другият независим кандидат, отчел подобен успех, е бившият депутат от "Атака" в 40-ото Народно събрание Минчо Христов с 1,19%.

Под техните резултати дори са другите две партии в коалиционния партньор на ГЕРБ - "Атака" и НФСБ (под името "Патриоти за Валери Симеонов"). Те взимат по малко над 1%, за разлика от своите съратници в "Обединени патриоти" ВМРО, чиято листа се оглавяваше от евродепутата Ангел Джамбазки.

Въпреки че се регистрираха със старото парламентарно име на БСП - "Коалиция за България", АБВ също събират едва под 1% подкрепа. Процент и нещо са дали гласа си за друга патриотична формация - "Възраждане", както и за "Път на младите" (НДСВ и "Новото време").

Според окончателните данни избирателната активност на българите в тези евроизбори е била 33,27%, при 35,84% през 2014 г. и 51% в целия ЕС (без Великобритания). Най-активни са били гласоподавателите в Кърджали. 58 301, или около 3%, са отишли до урните, за да маркират "Не подкрепям никого" върху бюлетината.

Виж още: Евровот 2019 в коментарите на социолозите

По неокончателни данни ГЕРБ изпраща в Брюксел шестима свои представители: Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Александър Йорданов (СДС) и бившият член на кабинета Лиляна Павлова, която ще заеме мястото си в Брюксел, след като водачът на листата и еврокомисар Мария Габриел стане член и на новата Европейска комисия през октомври.

"Благодаря на всички български граждани, които днес гласуваха! Благодаря и на нашите избиратели, които ни подкрепиха и ни се довериха. Съзнавам, че нашите грешки, макар и осъзнати, може да ги поправим само с много работа. Благодаря Ви от сърце за подкрепата в този момент, тя ме мотивира още повече и отговорността ми пред Вас е още по-голяма. Обещавам Ви - само работа, работа и пак работа!", написа Бойко Борисов във "Фейсбук" след оповестяването на първите резултати.

БСП ще има петима евродепутати: Елена Йончева, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Иво Христов, лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

ДПС ще бъде с трима евродепутати. Водач на листата им беше лидерът Мустафа Карадайъ, който вече обяви, че няма да отиде в Европарламента. Подгласникът му Делян Пеевски също вероятно ще се откаже (отново) да ходи в Брюксел, а дотогава следващите двама в листата - настоящите евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова, запазват местата си.

Освен първия в листата си Ангел Джамбазки, ВМРО изпращат още един свой представител в ЕП. Заради преференциите обаче това няма да е организационният им секретар Юлиян Ангелов, който беше втори в подреждането, но бе изместен заради преференциите от номер 4-тия, режисьора и тв водещ Андрей Слабаков.

Листата на "Демократична България" водеше Радан Кънев от ДСБ, който отново ще е единствен евродепутат от т.нар. "градска десница".