Какви са основните изводи от резултатите на отделните партии и коалиции в изборите за Европейски парламент на 26 май

Българинът потвърди сегашната конфигурация и даде по-силно присъствие на БСП в сравнение с преди, вкара ВМРО в Европейския парламент самостоятелно, което е новост и ако наистина се окаже, че "Демократична България" има свой евродепутат - това е едно от изненадващите развития в изборния ден, обобщи Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл" по Нова телевизия след края на гласуването за евродепутати на 26 май.

Финалната седмица на кампанията повлия на резултатите, категоричен беше той.

Според Евелина Славкова от "Тренд" влияние е оказал и фактът, че 37% от българите са решили да гласуват през последната седмица. Видно е, че кампанията е оказала своето влияние и е мобилизирала електорат, уточни тя.

90% от хората, които са пуснали бюлетина за ГЕРБ, са гласували за партията на Бойко Борисов и на последните парламентарни избори.

Пред БНР Първан Симеонов изтъкна, че 5-процентната разлика, която е по-голяма от последната прогноза на агенцията преди вота, се дължи на финалната седмица, когато премиерът Бойко Борисов "взе кампанията в своите ръце".

По думите му "ГЕРБ мобилизира периферията си - по-голямата си периферия, която традиционно има", като това се е случило и на парламентарните избори през 2017 г.

"БСП беше излязла с едни гърди напред, или поне беше изравнила резултата точно на финалния завой, но на финалната права ГЕРБ успя да се мобилизира… Съобщението, че БСП може да победи, подейства сепващо на електората на ГЕРБ", обясни Симеонов.

Според него "БСП показва подобрение на резултата спрямо предишните европейски избори, така че бойкот едва ли е имало. Големият проблем на БСП е, че има таван на подкрепа".

Впечатляващо е, че БСП не успя да се възползва от шанса, предоставен й от скандала, в който беше въвлечен ГЕРБ, коментира политическият анализатор Петко Георгиев в изборното студио на Нова телевизия снощи.

Той подчерта, че всъщност 70% от българите не са участвали в изборите: "Рекордно ниска избирателна активност в България, а в същото време рекордно висока в цяла Европа. На нашия терен просто няма нищо интересно, което да привлече вниманието на 70% от избирателите. Да, твърдите ядра на партиите си премериха силите, да, ГЕРБ се справи, Борисов лично се справи по-добре от БСП, но като цяло има едно усещане за отваряне на вакуум в българското политическо пространство."

Цената, която ще плати БСП и нейното настоящо лидерство, ще потвърди тезата, че говоренето срещу Европа е разрушително, заяви от своя страна социалният антрополог Харалан Александров. Според него премиерът Бойко Борисов почти не е направил грешка в тази кампания.

"Основното  му постижение е, че успя да намери добър баланс между извинението и обещанието за промяна, което означава, разбира се, и наказание за част от провинилите се в неговата партия и поддържането на оптимизма, че България може да продължи да се развива добре. Всичко това обаче се случва в контекста на драматичен срив на доверието към политическия елит, за което допринесоха всички политици", подчерта той. 

Относно резултата Десислава Иванчева, която спечели близо 2% от гласовете, двамата анализатори бяха единодушни. Тя се превръща в знаме на контракултурно движение, смята Харалан Александров.

"Това е резултат на започващото да се материализира усещане на хората за липса на справедливост и за липса на върховенство на закона. Това не бяха гласове за нея лично, просто в нея избирателите видяха възможност да покажат своето недоволство от състоянието на върховенството на закона и на съдебната власт в България", каза Петко Георгиев.

Източник: Нова телевизия