И още: 12 любопитни факта за "Дисни" версиите на френската приказка - оригинала от 1991-ва и актуалната кинопремиера, която е най-скъпият филмов мюзикъл, но си върна бюджета от 160 млн. долара още с първия уикенд

Не е задължително да познавате анимацията от 1991-ва, за да се насладите на игралната й версия, която вече е по кината - но ако гледате новия "Красавицата и Звяра", определено ще ви се прииска да видите (отново или за първи път) и рисувания филм на "Дисни".

Според някои критици това е неизбежна реакция, тъй като от киностудията са прекалили с корпоративния подход към най-хитовите си заглавия. На фона на анимациите, създавани от "Пиксар", златният век на рисуваните мюзикъли изглежда отминал, а популярността на "Замръзналото кралство" е по-скоро изключение.

Новите песни на Алън Менкин в саундтрака на "Красавицата и Звяра" (2017) не могат да се сравнят с класическите му композиции от 1991 г. като Beauty and the Beast, дори ако пее Селин Дион... Освен това анимацията вече си има "жива версия", поставена през 1994-та на Бродуей, с близо 5500 представления.

Привържениците на игралния филм с Ема Уотсън все пак изтъкват, че той има и своите предимства - сюжетът е допълнен и доразвит с времетраене над два часа, а няколко дребни детайла (цветнокожи персонажи и първите междурасови целувки) са съобразени с новите холивудски директиви за етническо многообразие.

Има дори неосъзнат гей персонаж, първият в пълнометражен филм на "Дисни"...

10 + 10 кадъра по-долу проследяват някои визуални прилики с оригинала, а в кратък задкулисен клип режисьорът Бил Кондън обяснява защо се е изкушил да направи римейк на "Красавицата и Звяра", след като смята оригинала за съвършен.

Ето и 12 любопитни факта за анимацията от 1991-ва и премиерния игрален филм, повечето от които открихме в IMDB:

- За да озвучат Звяра, са били оглеждани Лорънс Фишбърн, Вал Килмър и Манди Патинкин. В крайна сметка е избран Роби Бенсън, който е известен и като режисьор, снимал епизоди от сериала "Приятели". Сред актьорите, оглеждани за римейка, пък са Саймън Пег (за Люмиер), Джош Бролин и Робърт Патинсън (за Звяра), Ема Робъртс, Кристен Стюарт, Аманда Сийфрайд, Еми Росъм и Лили Колинс (за Бел), дори Хю Джакман (за Гастон), играл в австралийската постановка на мюзикъла през 90-те.

- За танца между Бел и принца на финала са използвани готови рисунки от "Спящата красавица" (1959), където принцеса Аврора и принц Филип танцуват в балната зала.

- "Красавицата и Звяра" е първата анимация на "Дисни", чиито приходи надхвърлят 100 млн. долара. С бюджет 160 млн. долара игралната версия е най-скъпият филмов мюзикъл, но си върне разходите още след първия премиерен уикенд в САЩ, където докара в касите 170 млн. долара. У нас боксофисът достигна 573 307 лв. само за три дни, с 56 724 зрители.

- Работата по анимационния филм продължава повече от три и половина години, а замисълът датира още отпреди четири десетилетия. Навремето обаче Уолт Дисни и екипът му сметнали, че няма как да се справят с "клаустрофобичната" втора половина от сюжета.

- Като рисуван персонаж Звяра е хибрид с лъвска грива, брада и череп на бизон, бивни и зурла на глиган, мускулесто чело на горила, мечешко туловище, крака и опашка на вълк. Сега Дан Стивънс играе Звяра с грим и лицеви протези, но в крайна сметка главата на омагьосания принц е резултат от компютърна обработка. Добавени са му и овнешки рога, но пък лицето му има по-човешки черти.

- Първоначално ролята в игралния филм била предложена на Райън Гослинг, но той я отхвърля, за да участва в друг мюзикъл - номинирания за 14 награди "Оскар" La La Land. Ема Уотсън, обратно, получила предложение да играе във филма на Деймиън Шазел, но предпочела продукцията на "Дисни" - а Ема Стоун печели "Оскар" с ролята, отхвърлена от нейната съименничка.

- Юън Макгрегър играе свещника Люмиер по метода motion capture, а френският носител на "Оскар" Жан Дюжарден бил първият избор за ролята. Шотландецът признава, че най-трудно му било да докара френският акцент на персонажа - макар че съпругата му, с която са женени от 20 години, е всъщност французойка. В крайна сметка звучал като мексиканец, не като французин, което наложило след края на снимките да презапише репликите си.

- Сър Иън Маккелън отказал ролята на Когсуърт в оригинала от 1991-ва, но я изпълнява сега. Героят всъщност бил вдъхновен от Джон Клийз ("Монти Пайтън"), който навремето също отхвърлил предложението да се превъплъти в часовник.

- Сред актьорите, които не за първи път озвучават анимации на "Дисни", са Джош Гад (Лефу), дал гласа си на снежния човек Олаф в "Замръзналото кралство" (2013), Кевин Клайн (бащата на Бел, Морис), който е сред актьорите в "Гърбушкото от Нотр Дам" (1996), и Ема Томпсън (г-жа Потс) - Капитан Америка в "Планетата на съкровищата" (2002) и кралица Елинор в "Храбро сърце" (2012).

- Ема Уотсън (Бел), Ема Томпсън, Люк Евънс (Гастон) и Нейтън Мак (Чип) са родени на една и съща дата - 15 април, когато актьорите се събират на първата си репетиция преди снимките.

- Сценографката на игралния филм Сара Грийнуд се вдъхновила от село Конк в Южна Франция. Градчето е кръстено Вилньов на авторката на оригиналната приказка La Belle et la Bête Габриела-Сюзан дьо Вилньов.

Виж още: На колко години е "Имало едно време..."?

- Песента за Гастон включва допълнителни строфи, написани от покойния либретист Хауърд Ашман, но орязани във филма от 1991-ва, защото били сметнати неподходящи за деца.