Робърт Патинсън си придава отчаян вид

Робърт Патинсън

британски актьор (Едуард Кълън от "Здрач")

Робърт Патинсън е роден на 13 май 1986 г. в Лондон, Великобритания. Кариерата му започва като модел още в юношеските години. Първата му роля - като син на Рийз Уидърспун в "Панаир на суетата", е изрязана от готовия филм, а няколко години по-късно той отново си партнира с носителката на "Оскар" във "Вода за слонове".

Първият му досег със славата е участието в четвъртия филм за Хари Потър - "Хари Потър и Огненият бокал", където играе красавецът отличник Седрик Дигъри, един от участниците в Тримагическия турнир заедно с главния герой в поредицата и българина Виктор Крум. Героят му обаче няма късмет да доживее следващите серии...

После е ангажиран да се превъплъти в младия Салвадор Дали в "Шепа прах: Младите Дали, Лорка и Бунюел", известно време мисли дори да се откаже от актьорството.

Шансът идва отново с поканата да се яви на прослушване за ролята на влюбения вампир Едуард Кълън в "Здрач", когато режисьорката Катрин Хардуик съзира у него както търсения тип красота, така и нужната екранна химия с партньорката му Кристен Стюарт. Ролята го направи любимец на тийнейджърите, медиите го обявиха за един от най-красивите мъже на света и нарочиха екранната Бела Суон за негова любима и в реалния живот - което бе потвърдено официално от самата нея през юли 2012 г., наред с признанието, че му е изневерила с режисьора Рупърт Сандърс.

И четирите романа от сагата на Стефани Майър вече са екранизирани (финалният пети филм излеза по екраните през есен 2012) и той гледа напред към други роли: като прелъстителя Бел Ами в едноименния филм по романа от Ги дьо Мопасан, в "Космополис" на реж. Дейвид Кроненбърг, в трилъра The Rover, който замина да снима в Австралия в началото на 2013-а.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност