Арбитражният съд в Женева постанови НЕК да плати на "Атомстройекспорт" за реално произведеното оборудване за АЕЦ "Белене"

Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева е признал иска на руската компания "Атомстройекспорт" относно заплащането на реално произведеното оборудване, предназначено за изграждане на атомната електроцентрала "Белене".

Новината оповести министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която уточни: "Арбитражният съд е уважил единствено иска за заплащане на реално произведеното оборудване по проекта АЕЦ "Белене". Всички останали искове, които касаят претенции по отношение ескалация на цената, претенции за неустойки и пропуснати ползи, за разходи, направени извън предмета на договора и за демобилизация, са отхвърлени от арбитража."

Та напомни, че общият размер на предявения иск от "Атомстройекспорт" е бил за около 1,2 млрд. евро.

Като страна по делото за прекратяване на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" НЕК има ангажимент да плати предявената сума, срещу което да се сдобие с актив - ядреното оборудване за атомната електроцентрала.

Първоначалният прочит на арбитражното решение е, че съдът е постановил НЕК да плати близо половината от предявения иск, изтъкна още енергийният министър.

Според нея предстои НЕК да анализира детайлно решението на арбитражния съд и на среща с представители на "Атомстройекспорт" да бъдат разгледани възможностите за приемливо решение за двете търговски компании.

Виж още: Няма да строим нови ядрени мощности в следващите 10 години

Не става ясно дали НЕК има 550 млн. евро, с които да плати този иск, както и какво се случва с контраиска за 110 млн. евро от българска страна, заведен заради това, че по договор "Атомстройекспорт" е трябвало да изкупи старото оборудване от площадката в Белене, но руската страна не е направила това в пълен обем, отбелязва БНР.

"При двустранните разговори, преди дори да има заведено арбитражно дело, предлагахме това, което в момента арбитражът е отсъдил - да си платим изработеното оборудване към датата на изтичане на споразуменията. Не се дължат никакви неустойки, пропуснати ползи или каквото и да било друго", коментира председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

Решението на арбитража за АЕЦ "Белене" е лоша, но очаквана новина, заяви на свой ред колегата му Драгомир Стойнев от "БСП лява България". Той припомни, че проектът за АЕЦ "Белене" е спрян от първото правителство на Бойко Борисов и дори след провеждането на успешен референдум управляващите не са обърнали внимание на желанието на хората.

В официално изявление руската държавна корпорация "Росатом" посочи, че е удовлетворена от решението на Арбитражния съд. От руска страна отбелязват, че щетите за "Атомстройекспорт" (която е част от "Росатом") като резултат от решението на НЕК да прекрати строителството на АЕЦ "Белене" са признати в размер 620 млн. евро. 

Виж още: Седем стъпки, с които държавата е направила тока скъп

Източник: BNR.bg, Министерство на енергетиката