Т.нар. "болельщики", чийто лидер Александър Шпригин е осъден на депортиране от Франция, са особено брутални в изстъпленията си на Евро 2016, което поражда неприятни въпроси и относно мондиала в Русия след две години

Крайнодесният лидер на организацията на руските футболни запалянковци Всероссийское Объединение Болельщиков (ВОБ) Александър Шпригин, сътрудник на депутат националист, ще бъде екстрадиран от Франция заради изстъпленията по време на мача между Англия и Русия в Марсилия в събота, 11 юни.

Той е сред общо 20-те руски фенове, т.нар. "болельщики", които са наказани с изгонване от страната домакин на европейското по футбол. Те бяха задържани по пътя от Марсилия до Лил, където "сборная" изгуби вчерашния си мач срещу Словакия с 1:2, и са изпратени в център за депортиране.

Арестът разгневи Москва, която връчи протестна нота на френския посланик, а от външното министерство излязоха с изявление срещу "допълнителното подклаждане на антируски настроения", съобщи Би Би Си.

Шпригин, който е част от официалната руска делегация на Евро 2016, обяснява в едно интервю, че реакцията им на стадиона в Марсилия била провокирана от англичаните, които ги замервали с бирени бутилки, правели обидни жестове и крещели обиди по техен адрес.

Според него виновни за сблъсъците по трибуните след мача са не повече от 10 руски запалянковци, които били спрени от охраната навреме, докато английските фенове се измъкнали, преди да се стигне до стълкновения.

Френската полиция обаче обвини за проявите на насилие

150 "обучени" руски футболни хулигани.

Кои и какви са всъщност те - обяснява Роман Гончаренко от "Дойче веле". Той цитира анонимна информация от руския интернет портал за футболни хулигани Fanstyle.ru, свидетелство от предполагаем очевидец на изстъпленията. Три часа преди мача имаше среща в един парк, бяхме около 250-300 души, разказва той за събитията, разиграли се в Марсилия в събота.

На тази среща присъствали всички: "Бездомните", "Месото", "Локомотивите", "Биковете". Това са прякорите на феновете, които поддържат руските клубове "Зенит", "Спартак", "Локомотив" и "Динамо". След това групата се отправила към "площад с няколко ирландски кръчми и много британци", се казва още в анонимната информация.

Онова, което се случи преди и след срещата между Англия и Русия, предизвика възмущение в цял свят. Феновете на двата отбора се впуснаха в кървави улични битки, замеряйки се със столове и бутилки. Анонимният руски очевидец описва, че в "основната битка" край пристанището участвали 100 до 150 хулигани. Тази бройка потвърждават и от френската полиция. След мача някои от руските фенове подложиха англичаните на дива гонитба.

Заради тези изстъпления УЕФА заплаши и двата отбора с изключване от първенството - в случай, че срамните сцени се повторят. На Руския футболен съюз беше наложена и 150 хил. евро парична глоба.

Много агресивни - и добре организирани

"Битката" била завършила с равен резултат, се казва в информацията на анонимния очевидец. Взети били обаче "множество трофеи", т.е. британски знамена. Една снимка показва млади руснаци в Марсилия, които гордо позират с обърнати наопаки британски знамена. От надписа под снимката се разбира, че става дума за хулигани от Москва и Санкт Петербург. У дома тези мъже биха се били помежду си, но в чужбина руските хулигани се обединяват срещу чуждите.

По ирония на съдбата руските футболни хулигани са с английски корени. Руските футболните фенове започват да се организират за първи път през 70-те години, а за образец им служат именно агитките на английските запалянковци. През 90-те възникват дори хулигански групировки, които носят английски имена, например Red-Blue Warriors.

Първоначално движението на футболните хулигани е концентрирано предимно в големи градове като Москва. В наши дни подобни групи има около повечето клубове. Точният им брой не е известен. Предполага се, че всяка група включва между 20 и 50 членове, които

се събират редовно, за да се бият

Сраженията се провеждат обикновено в покрайнините на града или в някоя гора - по-далеч от хорските погледи. Руските запалянковци изтласкват останалите футболни фенове от първите места в класацията за хулиганско поведение, написа още преди няколко години Дмитри Лекух, който добре познава структурите на биячите, тъй като навремето е бил член на хулиганска групировка. Според Лекух "руснаците са по-добре организирани и по-дисциплинирани" от останалите футболни хулигани.

Колко силни и агресивни са футболните запалянковци в Русия, стана ясно през декември 2010 г., когато в самия център на Москва се събраха над 5000 млади мъже, за да протестират срещу убийството на фен, загинал при сбиване. Накрая хулиганите атакуваха полицията и подгониха случайни минувачи, които според тях имали "неславянски" вид.

Въпросната акция беше организирана от дясноекстремистки групировки. Също както и на Запад, сред руските футболни фенове има и немалко неонацисти, а според мнозина наблюдатели руската хулиганска сцена е по-националистическа от английската например.

"Добра работа, момчета!"

Някои политици от крайнолявото и крайнодясното пространство се опитват да се възползват от тези настроения. Британците "трябва да усетят силата на руския юмрук", написа след сбиванията в Марсилия лявоекстремистки настроеният руски политик Едуард Лимонов.

А Игор Лебедев, член на Изпълнителния комитет на Руския футболен съюз, дори похвали атаките на руските фенове. "Добра работа, момчета!", написа той в "Туитър" и обяви, че виновна за ситуацията била френската полиция.

43-годишният Лебедев - чийто сътрудник е Шпригин - е зам.-председател на руската Дума и син на десния популист Владимир Жириновски. Неговата националистическа Либерално-демократична партия на Русия (ЛДПР) вече на няколко пъти се опитва да спечели футболните хулигани като избиратели.

Изстъпленията във Франция пораждат неприятни въпроси и относно Световното първенство през 2018 г., което ще се състои именно в Русия. Множат се белезите, че руските власти се готвят да приложат по-сурови мерки срещу футболните хулигани.

В началото на тази година беше заведено дело след едно сбиване в Москва. Няколко фенове бяха задържани, а жилищата им - претърсени. В Русия това се случва за първи път, написа в тази връзка Газета.ру и излезе с предположението, че в навечерието на мондиал 2018 някои от руските хулигански групировки по всяка вероятност ще бъдат забранени.

Източник: Българската редакция на "Дойче веле", Би Би Си