Забавяне в подготовката на новите учебници за пети клас кара министерството да търси резервни варианти

Могат ли ученици в основното училище да се учат на история без учебници по предмета? Възможно е да разберем отговора на този въпрос, след като вчера просветният министър лансира идеята. 

Министър Танев е разпоредил на подчинените си да проучат възможността за тази "особена" по думите му форма на обучение. 

"До края на първия учебен срок на учебната 2016/2017 г., мисля, че е възможно учителите да преподават история в пети клас без учебници, но спазвайки новата учебна програма", смята министърът, цитиран от в. "Сега".

Министърът е разпоредил на шефовете на дирекции, имащи отношение към въпроса, до 15 февруари да направят сравнителен анализ на старите и новите програми. От тях той очаквал предложения "за възможно преструктуриране на учебния материал", в случай че учебниците не са готови в началото на новата учебна година.

Според новия училищен закон първокласниците и петокласниците трябва да започнат учебната 2016/17 г. с нови учебни планове и програми и съответно с нови учебници. Макар и със закъснение просветното министерство вече подписа новите планове и програми. 

Виж още: 18% от децата в пети клас у нас имат проблем с четенето​

Проблемът идва от това, че времето до 15 септември тази година е твърде недостатъчно, за да се извърви цялата процедура по одобряване и издаване на учебниците. Друго усложнение идва и от страна на издателите, които обявиха, че до дни ще подадат жалба срещу заповедта на министъра за обявяване на процедура по одобряването на проекти на учебници. 

Въпросният документ цели да пришпори оценяването на проектите, като дава възможност предложенията да се оценяват поетапно в хода на подаването им В МОН, а не всички накуп на крайната дата - 9 август. Според издателите обаче това ще ги постави в неравни условия и ще опорочи процеса. Така ако съдът се произнесе в тяхна полза, е почти сигурно, че нови учебници в срок няма да има.

Друга възможност за излизане от ситуацията е петокласниците да учат от учебниците по история за седми клас, като учителите да бъдат инструктирани кои уроци да преподават. Причината е, че според новата програма част от материала по история за седми клас "слиза" в пети клас.

Виж още: Удължават учебната година от I до VIII клас

Въпреки че засега министърът говори само за история, проблем вероятно ще възникне и с останалите предмети, тъй като и при тях има ново съдържание. Според новата програма по география например в пети клас следва да се учи за континентите Африка и Антарктида, уроци, за които има в учебниците за шести клас.

Просветният министър намекна и за друг вариант - отлагане с няколко месеца на въвеждането на новите учебници, което да стане чрез поправка в закона. За целта той посъветва издателите "да поискат известно "закъснение" чрез народните представители, но не забавяне на целия закон, а само на процедурата за учебниците с няколко месеца, ако е възможно".

Източник: в. "Сега"