Омбудсманът коментира и аварията, която остави 50 хил. клиенти на ЧЕЗ в столичния жк "Люлин" без ток за повече от денонощие - и принуди дружеството да направи официално изявление

Омбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд заради новата забрана за варене на ракия в определен период на годината. С приетите миналия месец промени депутатите забраниха варенето на ракия в казани над 500 литра от януари до юни, припомня БНР. Според обществения защитник обаче така се нарушава принципът на свободната стопанска инициатива:

"Гражданите са притеснени, че от 1 януари реално, с влизането в действие на този закон, няма да могат са си сварят ракията за следващия сезон. Наистина е крайно несправедливо под благовидния предлог, че по този начин ще се бори със сивата икономика, правителството и парламентът да прави промени, които да ограничават селскостопанската дейност на българските граждани", коментира Манолова и заключи:

"В случая се налагат ограничения върху малките субекти, без по никакъв начин да се пипат по-големите - не е нормално правилата за една стопанска дейност да се променят в движение."

Виж още: Колко ракия може да си изнесем в чужбина

Догодина институцията й открива пет постоянно действащи приемни в главните градове. 

По повод голямата авария, която в неделя остави без ток много домакинства в столичните жилищни комплекси "Люлин", "Надежда" и "Обеля", омбудсманът поясни, че потърпевшите могат до сряда да внесат жалби и да искат обезщетение от електроразпределителното дружество ЧЕЗ:

"Могат да претендират за имуществени вреди в рамките на три работни дни след извършване на аварията всички, които са претърпели имуществени вреди - като повреди на различни електрически уреди или разваляне на продукти, или някакви други проблеми - ще могат да претендират обезщетение от ЧЕЗ реално до сряда вечерта."

Манолова разкритикува и общите условия на монополистите, които позволяват хората да остават дълго време без ток, без да се даде възможност за обжалване.

Виж още: За какво можем да разчитаме на Мая Манолова

От полунощ в неделя екипи на пожарната и ЧЕЗ се бориха с авария, която остави столичния жк "Люлин" без ток за повече от денонощие. След като пожарът в проходим кабелен колектор беше потушен, изгорелите кабели бяха подменени. Като вероятната причина за пожара се сочи външна намеса - нахлуване в колектора и опит за кражба на кабели.

По данни на ЧЕЗ без ток в неделния ден са останали 50 хил. клиенти на дружеството в "Люлин", а преките щети, по предварителни данни, надхвърлят 100 хил. лв.

Това е безпрецедентно по мащабите си посегателство над електроенергийната мрежа на столицата за последните 10 години, още повече че през 2014-а сме положили нови кабели в колектора в "Люлин" на стойност над половин милион лева, категорични са от ЧЕЗ.

От компанията напомнят, че само преди седмица в центъра на София е бил запален пожар в друг колектор на ЧЕЗ Разпределение България при опит за кражба, при което без електрозахранване останали 50 фирми.

От началото на тази година кражбите на елементи от съоръжения са причинили щети на стойност 2,9 млн. лв., а смъртните случаи са поне пет, сочат данните на ЧЕЗ.

Оттам призоваха хората и институциите да обединят усилията си за законодателни промени, строги наказателни мерки и стриктен контрол от компетентните органи, а подобни деяния да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност.

Източник: БНР; ЧЕЗ