Румънец опитал да изнесе 1800 л вино "за лична употреба", българи си носят 120 бутилки ракия към Германия

Русенски митничари откриха 900 бутилки с по 2 литра българско вино в багажника на румънски ван, чийто шофьорът опитвал да ги изнесе през ГКПП-Дунав мост без задължителния по закон опростен митнически документ.

Румънецът пренасял алкохолната напитка в търговски количества с обясненията, че са за лична употреба и почерпка на приятели. Той възнамерявал лично да употреби 1200 литра червено вино от марката La Taverna и 600 литра бяло вино Bela Pelin.

Независимо че виното е с български акцизен бандерол, в количества за търговски цели според ЗАДС то трябва да напусне страната само с опростен придружителен документ, като за това трябва да бъдат уведомени властите в съответната европейска страна, напомнят от агенция "Митници" и разказват за друг подобен случай.

Водачът на товарен автомобил, пътуващ за Германия с двама пътници, също отнесе глоба, след като в товарното отделение на прикачената към возилото платформа митническите инспектори на ГКПП-Дунав мост открили 120 бутилки по 0,7 литра ракия.

Пътниците с готовност решили да поемат тежестта на голямото количество концентрат заедно с шофьора, като заявили, всичките общо 84 литра ракия са лична консумация на тримата.

Според правилника за прилагане на ЗАДС един човек има право на 10 литра концентрат при излизане от страната към друга европейска държава. За количества над това стоката трябва да е с опростен придружителен документ.

В крайна сметка подкрепата на тримата се оказала недостатъчна и на водача също е съставен акт за установяване на митническо нарушение.

Източник: агенция "Митници"