Кои са темите, които развълнуваха света и социалните мрежи най-много през отминаващата година

Въпреки проблемите, които има в бизнеса си, "Туитър" остава една от най-популярните и влиятелни социални мрежи в света, като все повече хора научават новините първо там за сметка на традиционните медии.

Един от ключовите начини да се отличат най-важните теми в регионален и световен мащаб са хаштаговете. Те са най-отличителният начин за комуникация в мрежата и чрез тях много хора лесно и бързо намират информация по темите, които са им необходими.

Ето защо за темите, които са били най-интересни за обществото, може лесно да се ориентираме по най-ползваните хаштагове. Сред тях има такива за спортни, политически събития, протести и забавления.

Кои са най-използваните хаштагове в Twitter за годината? Онлайн изданието Mashable направи проучване исполеди от какво са се вълнували най-много хората по света през изтичащата 2016 г.

Ето ги и топ темите на 2016 г. в "Туитър":

1. #Rio2016 

Традиционно олипмпийските игри са най-голямото спортно събитие в света. Олимпиадата в Рио де Жанейро не направи изключение и успя да събере погледите на целия свят. 

2. #Election2016 

Изборите за президент в САЩ действително бяха една от топ темите в целия свят. Маратонът, продължил повече от година, доведе до избирането на Доналд Тръмп за следващ американски държавен глава, отприщвайки надежди, страх, недоволство, смях и какво ли още не сред хората както в Америка, така и по света.

3. #PokemonGo 

Има обикновени игри за смартфон, има и PokemonGo. Сензацията, която приложението на "Нинтендо" предизвика едва ли има друг подобен аналог и накара милиони хора по света да ходят с телефоните си по всевъзможни места в търсене на покемони. Това, разбира се, не мина и без инциденти, но все пак PokemonGo остави сериозна следа в световен мащаб за 2016 г.

4. #Euro2016 

Вторият най-голям спортен форум за 2016 г. безспорно беше Европейското първенство по футбол във Франция. Футболът винаги е бил най-популярният спорт по света, а Европа е мястото, където той се играе на най-високо ниво и където е съсредоточено най-голямо внимание (и най-голям спонсорски и маркетингов интерес). Напълно резонно Евро 2016 се класира сред най-обсъжданите теми в "Туитър".

5. #Oscars 

Тази година чудото се случи най-сетне и Леонардо ди Каприо взе своя "Оскар" за най-добра мъжка роля след няколко неуспешни опита в предишни години. В следствие на което интернет и социалните мрежи избухнаха. А като добавим и факта, че "Оскарите" са най-значимите филмови награди, вниманието е съвсем заслужено.

6. #Brexit 

Референдумът за излизане на Великобритания от Европейския съюз беше първият голям трус в световен мащаб, задаващ ветровете на промяната. Дебатът дали трябва, или не трябва Обединеното кралство да остане в рамките на ЕС бе изключително ожесточен, а след провеждането на самия референдум станахме свидетели буквално на "цунами" от коментари по темата.

7. #Blacklivesmatter 

Движението на чернокожите американци за равни права #Blacklivesmatter ( от англ. - "Черните животи имат значение" - бел. р.) все още предизвиква сериозни дебати в САЩ. От масовите протести срещу полицейското насилие срещу цветнокожи, през насилието на тези протести, до демонстрациите на спортисти, които отказват да се изправят по време на химна. Всичко това предизвиква огромна вълна от коментари в социалните мрежи. 

8. #Trump 

Доналд Тръмп - човекът, който беше в центъра на цялата президентска кампания за изборите в САЩ, още от самото ѝ начало. До последно медии и социолози предвещаваха победа на опонента му - Хилари Клинтън, но в крайна сметка Тръмп успя да спечели битката за Белия дом. Още от началото неговата кампания разчиташе на скандалното поведение, с което да се привлича медиен интерес. Това нямаше как да доведе и до сериозни реакции в социалните мрежи, където самият Тръмп е изключително активен. 

9. #RIP 

През 2016 г. си заминаха редица гениални личности. Още от самото начало на годината ни напуснаха рок легендите Дейвид БоуиЛеми Килмистър и Принс. Отидоха си още актьорът Алън Рикман, футболистът и треньор Йохан Кройф, легендата на бокса Мохамед Али, музикантът Ленард Коен и редица други. През 2016 г. пък България се раздели с един от най-известните ни журналисти Петко Бучаров, легендата на българския футбол Трифон Иванов, актьора Никола Анастасов, телевизионният водещ Димитър Цонев, певеца Бисер Киров, както и много други. 

Галерия: In memoriam 2016

10. #GameofThrones

И преди сме казвали, че "Игра на тронове" отдавна вече не е просто телевизионен сериал, а вече достига мащабите на културен феномен. Милиони зрители по света, още поне толкова изтегляния от пиратски сайтове и страшно много фенове. Това няма как да не постави сериала на HBO сред най-обсъжданите теми в "Туитър"

Източник: Bulevard.bg / Mashable