"Аз съм бивш футболист, бивш технически директор, бивш треньор, бивш мениджър и бивш почетен президент. Хубав списък, който показва отново, че всичко си има край."

Големият холандски футболист Йохан Кройф, който си отиде тази седмица на 68-годишна възраст, беше легенда не само на терена, но и на треньорската скамейка. След като играе в "Аякс" и "Барселона", той се връща в тези клубове като наставник и извежда каталунците до първата им европейска титла през 1992 г.

Ето няколко запомнящи се цитата от Летящия холандец, както беше прозвището му, подбрани от Profit.bg:

- Техниката не означава да можеш да жонглираш с топка 1000 пъти. Всеки може да се научи да прави това с тренировки. След това може да работи в цирка. Техниката е да можеш да подаваш топката с едно докосване, с точната скорост и на подходящия крак на твоя съотборник.

- Хората си мислят, че някой, който е жонглирал с топка във въздуха по време на игра, докато същевременно четирима защитници от противника са се върнали в защита, е велик. Аз казвам, че той трябва да работи в цирка.

- Изберете най-добрия играч за всяка позиция и ще се окажете не със силна единайсеторка, а с 11 силни единици.

- В моите отбори вратарят е първият нападател, а нападателят е първият защитник.

- Защо да не може да се победи по-богат клуб? Никога не съм виждал торба с пари да вкарва гол.

- Аз съм бивш футболист, бивш технически директор, бивш треньор, бивш мениджър и бивш почетен президент. Хубав списък, който показва отново, че всичко си има край.

- Играчите, които не са истински лидер, а се опитват да бъдат, винаги тормозят другите играчи след грешка. Истинските лидери на терена вече предполагат, че другите могат да направят грешка.

- Какво е скоростта? Спортната преса бърка скоростта с прозорливостта. Разбирате ли, ако започна да тичам малко по-рано от някой друг, изглежда, че съм по-бърз.

- Има само един момент, в който можеш да стигнеш навреме. Ако не си там, или си подранил, или си закъснял.

- Преди да направя грешка, аз не правя тази грешка.

- По време на мач статистически е доказано, че играчите всъщност притежават топката средно по 3 минути... Така че най-важното нещо е какво правиш през останалите 87 минути, в които топката не в краката ти. Точно това определя дали си добър играч или не. Има само една топка и тя трябва да е у теб.

- Не съм религиозен. В Испания всичките 22-ма играчи се кръстят, преди да стъпят на терена. Ако това действаше, всички мачове щяха да свършват наравно.

- Правете така, че най-слабите играчи на противниковия отбор да получават топката. Така ще си я връщате за нула време.

- Ако притежаваш топката, трябва да направиш така, че теренът да е възможно най-голям, а ако топката е у противника, трябва да направиш така, че да е възможно най-малък.

- Всеки професионален голф играч има отделен треньор за дългите удари, за ударите на средно разстояние и за късите удари. Във футбола имаме един треньор на 15 играчи. Това е нелепо.

- Преминаването на първия кръг никога не е моята цел.

- За мен идеалният вариант е да съм в една група с Бразилия, Аржентина и Германия. Така ще съм се отървал от два съперника след първия кръг. Така разсъждавам аз.

- В днешно време футболистите могат да ритат само с предната част на крака. Аз можех да ритам с предната, с вътрешната и с външната - и то и с двата крака. С други думи, бях шест пъти по-добър от днешните футболисти.

- Качество без резултати е безсмислено. Резултати без качество са отегчаващи.

- Има много малко играчи, които знаят какво да правят, когато не ги пазят. Затова понякога казваш на защитника: "Този нападател е много добър, но не го пази."

- За мен е ужасно, че талантливи футболисти биват отхвърляни заради компютърна статистика. Въз основа на тези критерии в "Аякс" сега аз щях да бъда отхвърлен. Когато бях на 15 години, не можех да ритна топката на 15 м с левия си крак и на 20 м с десния. Моите качества техника и визия не могат да бъдат засечени от компютър.

- Да играеш футбол е много просто, но да играеш опростен футбол е най-трудното нещо.

- Ако исках да го разберете, щях да го обясня по-добре.

Източник: Profit.bg