Какви са условията за майките у нас и по света

Великобритания предлага едни от най-щедрите условия за майчинство в света. В ЕС обаче страната бе надмината от България и Гърция, коментира британският вестник "Телеграф".

Майките в България, която е сравнително бедна източноевропейска страна, получават 410 дни или 58,6 седмици платено майчинство, сочат данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

У нас месечното заплащане в майчинство е 90% от брутната вътрешна заплата. Условията в България позволяват, след като приключи периода на платеното майчинство, майките да могат да вземат допълнителна година отпуск, но тогава им се полага само минималната заплата. Майчинството може да бъде прехвърлено на бащата или на баба или дядо.

Виж  още: По 2 г. платен отпуск по майчинство за всяко дете​

На второ място се нарежда Гърция, която предлага 43 седмици отпуск по майчинство с изплащане на 50% от средните доходи. Въпреки това, тези, които в отпуск по майчинство са били засегнати от спад на минималната работна заплата в последните няколко години, в резултат на тежките икономически мерки, наложени от затъналата в дългове страна.

Майките в Германия получават 14 седмици напълно платен отпуск, както и във Франция, Австрия и Испания. Ирландия предлага отпуск по майчинство от 42 седмици, 26 от които са платени с фиксиран размер от € 230 на седмица.

В САЩ например политиките са други. Малко страни по света не дават гаранция за платен отпуск по майчинство, въпреки че дружества с повече от 50 работници и служители трябва да предоставят 12 седмици неплатен отпуск. 

Във втория сезон на шоуто Last Week Tonight водещият Джон Оливър посвети един от хумористичните си коментари именно на тази тема - липсата на платен отпуск за майчинство.

Виж още: Още 6 месеца по майчинство​

Други страни, които нямат платена политика за майчинство са Нова Гвинея и Либерия.

Отпуските за бащинство се различават значително в рамките на ЕС. Бащите във Финландия получават щедър отпуск до 42 дни почивка. Но редица страни - включително Германия - нямат политика за отпуск по бащинство. У нас на бащите се позволява да излязат до две седмици в платен отпуск, след като детето бъде изписано от болницата. 

Източник: telegraph.co.uk