Режисьорите Крис Милър и Фил Лорд бяха уволнени и сега Рон Хауърд трябва да довърши поредната предистория на "Междузвездни войни", която се чака през 2018 г.

"Контрабандист. Негодник. Герой" - на 21 февруари с този анонс и снимка на актьорския състав "Дисни" оповестиха, че са започнали снимките на Star Wars филма за младия Хан Соло, който се чака на 25 май 2018 г.

Заедно в пилотската кабина на "Хилядолетния сокол" в първия снимачен ден позираха (от ляво на дясно): Уди Харелсън, режисьорът Кристофър Милър, Фийби Уолър-Бридж, изпълнителят на главната роля Олдън Ерънрайх, Емилия Кларк ("Игра на тронове"), другият режисьор Фил Лорд и Доналд Гловър като младия Ландо Калрисиян.

В костюма на Чубака, който досега се играеше от Питър Мейхю, вече е финландският баскетболист Йоонас Суотамо.

Четири месеца по-късно режисьорският тандем напусна продукцията и призна за "творчески различия", които според медиите зад Океана ги довели до конфликт с продуцентите, сценарния екип и "общо взето всички в "Лукасфилм".

Милър и Лорд са били уволнени в понеделник, а на тяхно място три дни по-късно е нает Рон Хауърд.

В неговата филмография, освен екранизациите по Дан Браун, се открояват филми с "Оскар" като "Красив ум" (2002), а последният му проект беше сериалът за Алберт Айнщайн "Геният", излъчен тази пролет по "Нашънъл джеографик".

Виж още: "Ад" - 13 любопитни факта за филма

Той се познава с Джордж Лукас още от началото на 70-те, когато се снима в неговия "Американски графити", а после му помага в работата по втората трилогия "Междузвездни войни" - Епизод I-III, и режисира по негов сценарий приказния "Уилоу" (1988).

Според нас върховната цел на всеки филм е да доставя удоволствие, като продължава духа на сагата, която Джордж Лукас започна преди 40 години, коментира президентката на "Лукасфилм" Катлийн Кенеди и допълни, че снимките се подновяват на 10 юли.

Междувременно "Ентъртейнмънт уикли" разкри причината за шокиращото решение на продуцентския екип: Лорд и Милър, известни с "ЛЕГО: Филмът", "Внедрени в час", анимацията "Облачно, с кюфтета" и пилотните епизоди на сериали като Brooklyn Nine-Nine и "Последният човек на света", смятали, че снимат комедия - докато всъщност били наети да внесат комедийна нотка в утвърдения жанр "космическо фентъзи".

Виж още: Силата се пробужда в "Междузвездни войни"

Друга версия обаче гласи, че режисьорите насърчавали актьорите да импровизират прекомерно, отклонявайки се от сценария - което било напълно естествено при наличието на таланти, създали сериалите "Атланта" (носителя на "Златен глобус" Гловър) и Fleabag (Уолър-Бридж).

"Лукасфилм" обаче не одобрявали подобен подход и настоявали да се придържат към написаното от ветерана Лорънс Каздън ("Империята отвръща на удара", "Завръщането на джедаите", "Силата се пробужда") и сина му Джон.

Кенеди държала да има творчески контрол не без основание - откакто тя оглави "Лукасфилм", "Силата се пробужда" и "Rogue One: История от Междузвездни войни" станаха мегахитове, а в актива й от миналото има и други касови шампиони: "Завръщане в бъдещето", "Извънземното", "Джурасик парк"...

Катлийн Кенеди демонстрира, че и бизнесдамите не остават встрани от Star Wars манията - на китайската премиера на "Силата се пробужда" в Шанхай, декември 2015, тя позира на червения килим с режисьора Джей Джей Ейбрамс и чанта, оформена като шлема на Капитан Фазма

Разполагаме с чудесен сценарий, невероятен актьорски състав и екип и сме се посветили напълно на това да направим страхотен филм, увери тя в изявление по повод режисьорската рокада.

Проблемът е, че и двете страни искаха най-доброто за филма, коментират запознати пред "Ентъртейнмънт уикли". Заради предисторията на Хан Соло режисьорите се отказали от друг мегапроект - пълнометражен филм на "Уорнър брос." по DC комиксите за Светкавицата, понастоящем герой на успешен сериал. Затова не били склонни да правят никакви творчески компромиси.

Близки до тях твърдят, че Милър и Лорд не приемали раздялата драматично, а като логичен край на нещастен брак. Или както биха казали принцесата и контрабандистът:

- Не те обичам!

- Знам.

Реплика, която също е импровизирана на снимачната площадка - вместо "Помни това, Лея, аз ще се върна".

Филмът за младежките години на Хан Соло все още няма официално заглавие, макар да се заговори за лаконичното "Соло". През април двамата режисьори се появиха в клип от снимачната площадка, с който актьорът Уоруик Дейвис канеше феновете да наддават за епизодична роля с благотворителна цел.

Източник: По материали от "Ентъртейнмънт уикли"